Nieuwe oudste Belg is Julia Van Hool (111) uit Lier: "Ze straalt opnieuw sinds ze weer elke dag bezoek krijgt"

Julia Van Hool uit Lier is de nieuwe oudste inwoner van ons land. Ze is 111. De vorige oudste Belg, een vrouw uit Gent, is gisteren overleden. Julia verblijft in een woonzorgcentrum in Lier en moest het dus zoals alle bewoners een hele tijd zonder bezoek doen. Maar intussen heeft de directeur een uitzondering voor haar gemaakt: "Elke dag mag iemand anders van de familie een half uur op haar kamer. Ze straalt nu weer", zegt haar zoon Flor Op de Beeck in "Start je dag".

"We zijn heel fier", steekt Flor Op de Beeck meteen van wal. Hij is de derde van de vier kinderen van oudste Belg Julia Van Hool. "We zijn heel blij dat ze zo oud geworden is dankzij de fantastische behandeling van het personeel in woonzorgcentrum Sint-Jozef." 

We vreesden dat ze het zou opgeven door de coronacrisis, maar nu is ze weer volledig in orde. Ze is weer gelukkig.

Flor Op de Beeck - zoon

Flor ging voor de coronacrisis elke dag op bezoek bij zijn moeder. Dat kan nu niet meer zomaar. Maar de directeur van het woonzorgcentrum kwam de familie tegemoet: "Hij heeft ervoor gezorgd dat er elke dag iemand anders van de familie een half uur op haar kamer mag. Ze had zoveel verdriet, we vreesden dat ze het zou opgeven door de coronacrisis. Maar nu is ze volledig weer in orde, ze is weer gelukkig, ze straalt weer." De familie houdt er nu een beurtrol op na. "Mijn oudste broer is enkele maanden geleden overleden en dat was ook een grote klap voor haar."

Julia heeft dan ook veel aan alle familiebezoekjes: "Haar verstand is nog heel goed, ze heeft een duidelijke kijk op de situatie, maar ze ziet en ze hoort slecht. Ze wil wel alles weten van wat er op televisie komt en dus moeten wij dat allemaal vertalen voor haar. Dat is nu wel niet zo gemakkelijk met een mondmasker."

Paling in 't groen

Door de coronacrisis is een groot feest ook niet vanzelfsprekend, maar toch wordt er één en ander voorbereid, weet Flor: "Normaal gezien zouden we op moederdag, 15 augustus, met z'n allen gaan eten. Ze lust zo graag paling in 't groen. En nu heb ik gehoord dat ze achter de coulissen toch van alles aan het voorbereiden zijn. Dat doet ons heel veel plezier."

En ja, Julia is familie van de bekende busbouwer Van Hool uit Koningshooikt bij Lier. Haar vader was een neef van de stichter van het bedrijf.

Meest gelezen