Videospeler inladen...

NMBS neemt maatregelen om chaos in kuststations te vermijden

De NMBS neemt extra maatregelen om de toestroom van toeristen in het station van Oostende in goeie banen te leiden. Dat is beslist tijdens een overleg tussen de stad en de NMBS. De NMBS gaat de reizigers ook beter informeren, via een groot infobord op het stationsplein in Oostende én in de andere kustgemeenten, én via sociale media.

De NMBS gaat de reizigers in het station van Oostende beter opvangen. Dat is beslist na overleg tussen de NMBS en de stad Oostende. Vorige vrijdag stonden honderden mensen veel te dicht op elkaar in het station, nadat er een trein was afgeschaft. Een boze burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) liet toen weten dat hij geen extra treinen meer zou toelaten in Oostende, als de NMBS geen bijkomende veiligheidsmaatregelen zou nemen.

Die maatregelen zijn er nu, net op tijd voor de hittegolf die de komende dagen allicht weer duizenden richting kust zal drijven. Bart Tommelein: “Er komen kanalisaties van de verschillende reizigers, voor Antwerpen, voor Brussel, voor Kortrijk, zodanig dat die niet door mekaar kunnen gaan lopen. En als er zich een probleem voordoet, dan kan de afstand bewaard worden.” 

Op het Stationsplein komen nadarhekken die per eindbestemming vaste looplijnen creëren. De federale politie, de lokale politie en Securail, de veiligheidsdienst van NMBS, zullen dat in goede banen leiden.

Geen verplicht aanmeldingssysteem voor reizigers

De NMBS gaat de reizigers ook beter informeren. Er komen grote elektronische informatieborden voor het station, niet alleen in Oostende, maar in alle kustgemeenten met een station. Reizigers krijgen daardoor al informatie voor ze het stationsgebouw binnengaan, bijvoorbeeld over vertragingen of grote drukte.

En de spoormaatschappij gaat ook communiceren via sociale media. Bart Crols van de NMBS legt uit: “We gaan pushberichten versturen, onder andere via de app, zodat mocht er een probleem zijn, dat mensen verwittigd worden, zodat ze de vooruitzichten voor hun trein kunnen bekijken.”

Oostends burgemeester Tommelein wou ook een verplicht aanmeldingssysteem voor treinen richting kust. Maar dat komt er niet. Wie naar zee spoort, kan zich wel vrijwillig registreren op de NMBS-app, zegt Tommelein: "Wie naar zee komt of terug naar huis gaat, kan in de app aanduiden welke trein ze precies willen nemen. Wanneer ze dat doen krijgen ze informatie over die treinen." Die informatie kan gaan over drukte, vertragingen of storingen.

Tommelein is opgelucht dat er een akkoord is: “Ik kan met een gerust hart het weekend en de hittegolf tegemoet gaan. De extra treinen zijn voor mij terug mogelijk."

Meest gelezen