Burgemeester Tommelein: "Ik wil géén extra treinen naar Oostende, wel meer personeel van NMBS en een reservatiesysteem"

Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) blijft volhouden dat er tijdens de komende hittegolf geen extra treinen welkom zijn in het station van Oostende. De NMBS moet eerst een noodplan opmaken, met extra personeel en een reservatiesysteem, om chaotische situaties zoals vrijdag te vermijden. Toen stonden honderden mensen veel te dicht op elkaar, omdat er een trein was afgelast.

Hallucinante taferelen in coronatijden: honderden mensen stonden vrijdag opeengepakt in het station van Oostende. Afstand houden was onmogelijk, er ontstond chaos en de politie moest ingrijpen. Later vandaag volgt een overleg daarover, maar ook gisterennamiddag zat de stad al samen met de NMBS en de gouverneur. Burgemeester Bart Tommelein blijft erbij: "Zolang de NMBS reizigers niet kan opvangen zoals het hoort, zijn er tijdens de komende hittegolf geen extra treinen welkom in het station van Oostende."

Begeleiden en communiceren

"Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen. Hier in Oostende doen wij aan "crowd control". Dat betekent dat we het publiek naar de juiste plek begeleiden. Ook de NMBS moet dat doen", vindt Tommelein. "En als er een technisch defect is, mag je niet meer iedereen binnenlaten in het station. Dan moet je duidelijk communiceren en aanduiden waar de mensen naartoe moeten. Om dat allemaal in goede banen te leiden, heb je personeel en handhavers nodig."

NMBS is een federale instelling en moet de hulp inschakelen van de federale politie

Bart Tommelein, burgemeester van Oostende

Tommelein benadrukt dat de treinmaatschappij haar verantwoordelijkheid moet nemen: "Het heeft geen zin om 's ochtends iedereen naar 1 plaats te voeren, als je daarna zegt dat het jouw probleem niet is dat ze niet meer terug kunnen met de trein. Daar mag je de lokale politie niet mee opzadelen. Wij hebben daar op drukke zomerdagen geen mankracht voor. De NMBS moet als federale overheidsinstelling dan maar de hulp inschakelen van de federale politie."

Reactie NMBS

De NMBS zegt dat ze een aantal maatregelen zal nemen om incidenten als vrijdag te voorkomen. Daarvoor zullen een aantal specialisten vandaag een plaatsonderzoek doen. Woordvoerder Bart Crols: "We onderzoeken manieren om de reizigersstroom te optimaliseren. We gaan ook kijken of er een reservatiesysteem kan worden ingevoerd, maar zoiets op poten zetten, kan niet op 1, 2, 3."

"We gaan in ieder geval al buiten het station een groot digitaal infoscherm plaatsen om reizigers te informeren over de toestand van het verkeer en de drukte op de treinen. Daarnaast gaan we ook de communicatie via sociale media versterken", besluit Crols.

Radio 2

Meest gelezen