PODCAST: Vlaamse New Yorker ontsnapt ternauwernood aan de coronadood

In Amerika blijft de corona-epidemie in alle hevigheid woeden. De kaap van de 170.000 doden is bijna overschreden. Ruim 5 miljoen Amerikanen raakten tot nu besmet, en er is geen einde in zicht. De VS telt met vier procent van de wereldbevolking een kwart van alle besmettingen wereldwijd. Er zijn niet alleen de doden, er zijn ook de mensen die het virus met veel moeite overleven, en langzaam moeten herstellen na maandenlange ziekte. Dit is de kroniek van de Vlaamse New Yorker Stefan Himpe.  Amerikacorrespondent Björn Soenens tekende zijn ongelooflijke verhaal op in deze nieuwe podcast. De klankmontage is van Daan Wallis. 

Beluister deze aflevering van Björn in the USA/Amerika kiest hier:

De Brugse New Yorker Stefan Himpe trok op 24 maart koortsig en met een zware hoest voor een check-up naar het ziekenhuis. Een uur later werd hij in een kunstmatige coma gebracht in het New Yorkse Presbyterian-ziekenhuis. Hij werd na alarmerende cijfers over het zuurstofgehalte in zijn bloed meteen aan een beademingstoestel gelegd. Pas dertig dagen later ontwaakte hij uit een diepe coma. 

Dokters probeerden hem eerder al van de beademing te halen, maar dat mislukte door zware hartritmestoornissen. Even werd zelfs voor het leven van Stefan gevreesd. Zijn overlevingskans werd geschat op minder dan tien procent.  Ik ken Stefan, en zijn hele calvarietocht raakt me dus ook persoonlijk. Deze podcast gaat over de mens achter de koele cijfers en statistieken.  Over de Amerikaanse gezondheidszorg, moeizame revalidatie, torenhoge kosten, en over je leven herbeginnen, na corona. Een verhaal van New York Tough. 

Meest gelezen