Twee biervrienden openen stadsbrouwerij in Genk: "Op mijn tiende begon ik al bierviltjes te verzamelen"

In de Molenstraat in het centrum van Genk opent binnenkort de stadsbrouwerij BRAUW. De twee biervrienden Joris Mentens en Ward Strauwen zullen er naast hun eigen bieren zoals Debuut en Jan Withops ook bieren voor andere liefhebbers brouwen. 

Kennis over allerhande brouwseltjes en gistingsprocessen is in BRAUW niet vereist. Wie wil kan er zomaar binnenlopen met een creatief bieridee. “Hoe gekker hoe beter”, benadrukt Joris Mentens enthousiast. “Met onze hulp laten we ieders creatie tot leven komen. Zowel beginners als gevorderden zijn welkom om hun ding te doen. Welke biersoorten we voor ogen hebben? Denk aan een blond bier, een trippel, een IPA of een barleywine. We hopen op een afwisselend aanbod.” 

“Bij ons drink je geen Duvel of Leffe, enkel speciaalbieren”

In de stadsbrouwerij kan ook volop genipt en geslurpt worden. “Naast de brouwerij steunt ons concept nog op twee andere belangrijke pijlers. Zo kan je plaatsnemen in onze bar of op ons terras om van een gevarieerde kaart te proeven. Geen klassiekers zoals Duvel of Leffe. De meerderheid van de kaart zal uit bieren bestaan die onder ons dak het levenslicht zagen." Maar ook topbieren van andere brouwerijen staan op de kaart. "Het overige aanbod wordt aangevuld met Belgische en zelfs internationale toppers van andere brouwerijen. Daarnaast zetten we erg in op beleving: de brouwerij staat dan ook in het midden van ons café. Op termijn hopen we heel wat biergerelateerde evenementen te kunnen organiseren.” 

Liefde voor het brouwen

BRAUW is een voortvloeisel uit de liefde voor het bier en het brouwen. “Tijdens mijn studie als bio-ingenieur aan de KULeuven koos ik voor de specialisatie ‘bierbrouwerij', maar eigenlijk ontwikkelde mijn interesse zich al toen ik op mijn tiende bierviltjes begon te verzamelen', gaat Joris verder.  "Diezelfde bierviltjes zullen nu jaren later ook terugkomen in het interieur, als collage aan de muren."

De paden van Joris en Ward kruisten elkaar een tijdje geleden tijdens een cursus ‘microbrouwer’ aan de Syntra."Ik wist meteen dat hij de geknipte persoon was om aan boord te halen voor dit project. Samen willen we onze passie voor bier brouwen graag delen met andere Limburgers", besluit Joris. 

Meest gelezen