Videotheek in Nazareth wordt snackbar: “De concurrentie met het illegaal downloaden is moordend”

In Nazareth verdwijnt binnenkort een van de weinige videotheken van onze provincie. Uitbater Fabian Verschelde zal er vanaf nu belegde broodjes en koffie verkopen. “Maar er zullen ook nog een aantal films te huur zijn”, klinkt het. “Zo’n grote collectie dvd’s kan ik niet van vandaag op morgen wegdoen.”

In Oost-Vlaanderen zijn er momenteel nog 67 videotheken, maar het aantal vermindert elk jaar. Ook in Nazareth stopt videotheekuitbater Fabian Verschelde met het verhuren van films. Zijn videotheek Movieworld heet voortaan Snackworld. “We gaan vanaf nu belegde broodjes en koffie verkopen”, vertelt hij bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Alleen maar vaste klanten

“Het is moeilijk om nu nog als videotheek te overleven”, gaat Verschelde verder. “Ik heb het erg lang volgehouden, maar ik kan er niet meer van leven. Er zijn nog maar weinig mensen die een film huren. De mensen die nu nog komen zijn vaste klanten. Het gaat dan over mensen die gemiddeld tussen de 40 en 60 jaar zijn. Het jonge publiek vindt een dvd oubollig. Tegenwoordig kunnen ze op hun gsm of tablet een film bekijken.”

Illegaal downloaden

“De problemen zijn vooral begonnen toen illegaal downloaden zo toegankelijk werd”, zucht Verschelde. “Als men dat vroeger had aangepakt, was het misschien anders geweest. Illegaal downloaden is de doodsteek geweest voor de hele filmindustrie. De concurrentie is zo moordend dat het niet meer uit te houden is om nog een videotheek uit te baten.”

Hier staan tussen de 19.000 en 20.000 films, dat doe je niet zomaar weg

Toch zal Fabian Verschelde niet van vandaag op morgen zijn films de vuilbak in kieperen: “Hier staan tussen de 19.000 en 20.000 films. Dat kan je niet zomaar stopzetten. In het begin zullen hier naast broodjes en koffie dus ook nog dvd’s liggen. Maar over 2 jaar stop ik er definitief mee.”

Meest gelezen