Werkloosheid stijgt het meeste in West-Vlaanderen: "De schuld van corona"

West-Vlaanderen noteert de grootste stijging in cijfers van werklozen. Dat meldt de Vlaamse Dienst voor Arbeids Bemiddeling (VDAB). In vergelijking met juli vorig jaar zijn er in West-Vlaanderen 10,4 procent werklozen bijgekomen. Daarmee is volgens de VDAB de impact van de coronacrisis duidelijk. 

West-Vlaanderen is de Vlaamse provincie waar de werkloosheid het meest stijgt sinds de start van de coronacrisis. Dat zegt de VDAB. In heel Vlaanderen is in vergelijking met vorig jaar een stijging van de werkloosheid gemeten van bijna 8 procent. In West-Vlaanderen is die stijging nog 2,5 procent hoger. 

Kwetsbare motor

West-Vlaanderen is een van de motoren van de Vlaamse  economie, met een sterke horeca en sterke bouwsector. "Als het goed gaat, groeit West-Vlaanderen sneller, maar als het minder goed gaat, is onze provincie kwetsbaarder", zegt Lotte Landuyt van de VDAB. 

Als de zaken minder goed gaan, merk je dat extra hard in West-Vlaanderen

Lotte Landuyt van de VDAB

"Traditioneel is West-Vlaanderen eigenlijk een sterke economische provincie. Als de zaken minder goed gaan, merk je het dan ook extra hard in West-Vlaanderen. Door de coronacrises zijn er een groot aantal sectoren waar er momenteel weinig vacatures zijn: de eventsector, de sportsector, de sector van de boetieks, maar ook de bouwsector. Natuurlijk krijgt ook de horeca -traditioneel erg sterk aan de kust- klappen. Beeld je maar in: de klanten moeten verder uit elkaar zitten, je vult je zaak niet helemaal, dus heb je minder personeel nodig en zo wordt de werkloosheid hoger", zegt Lotte Landuyt nog. 

Meest gelezen