Wouter Beke (CD&V) verdedigt zich in Vlaams Parlement tegen forse kritiek op zijn beleid

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft in de commissie Welzijn van het Vlaams Parlement forse kritiek gekregen op de manier waarop hij de coronacrisis aanpakt. Vooral de oppositie trok fel van leer en verweet hem te traag op treden, maar ook de N-VA klonk voorzichtig kritisch. Beke probeerde vooral aan te tonen dat de contactopsporing vandaag wél werkt, maar moest toegeven dat er hier en daar dingen beter konden.

Vooral de problemen met de Vlaamse contactopsporing baart de commissieleden zorgen. Toen verschillende West-Vlaamse gemeenten vorige week vroegen om een lokaal contactopsporingssysteem op poten te mogen zetten, leek Beke de boot af te houden, maar gisteren schakelde hij wel. "Die verbeteringen komen niet alleen een beke te laat, maar ondertussen veel en veel te laat", vindt Hannes Anaf (SP.A). "Hoe komt het toch dat het opnieuw zo lang moest duren voor u inzag dat die lokale besturen effectief een serieuze meerwaarde zouden kunnen betekenen en u zouden kunnen helpen bij die contact tracing?" 

Bekijk hieronder een deel van de tussenkomst van Hannes Anaf en lees voort onder het videofragment.

Videospeler inladen...

Het was op initiatief van Jeremie Vaneeckhout (Groen) en Björn Rzoska (Groen) dat de commissie Welzijn is samengeroepen. Zij vinden dat de tijd van excuses stilaan op is. "We zijn voor een stukje het slachtoffer van een gebrek aan sturing, snelheid en flexibiliteit in ons beleid", vindt Vaneeckhout, "en vooral ook van onderschatting over wat er in die tweede golf zal komen."

Hij vindt het niet kunnen dat er eerst een noodkreet vanop het terrein moet komen voor er actie wordt ondernomen.

Bekijk hieronder een deel van de tussenkomst van Jeremie Vaneeckhout en lees voort onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Ook van bij Vlaams Belang komt scherpe kritiek. "De contactopsporing had al langer op poten moeten staan", vindt Immanuel De Reuse. Hij verwijt Wouter Beke een gebrek aan leiderschap. "U ondergaat deze crisis en u neemt veel te weinig het voortouw." 

Bekijk hieronder een deel van de tussenkomst van Immanuel De Reuse en lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

In zijn antwoord probeerde Wouter Beke de kritiek te nuanceren. "Ik hoop dat iedereen op een eerlijke manier durft aangeven welke elementen er mank lopen. Er zijn zeker elementen die voor verbetering vatbaar waren of zijn."

Bekijk hieronder de reactie van minster Beke.

Videospeler inladen...

Meest gelezen