Restaurant in Koksijde vindt zeldzame oranje kreeft: "Die gaat niet in de pot"

In restaurant De Normandie in Koksijde zat gisteren een heel zeldzame kreeft bij de bestelling van de visboer: een oranje exemplaar. Kreeften worden normaal gezien pas oranjerood nadat ze gekookt zijn. Levende kreeften zijn bruinachtig. Het restaurant heeft de kreeft geschonken aan het Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke.

"Gisterenmorgen kregen wij zoals gewoonlijk een lading levende kreeften binnen. Maar mijn kok riep mij, omdat er een heel bijzonder exemplaar bij zat. Het bleek een oranje kreeft te zijn. Ik werk al sinds mijn 15 jaar in de horeca en ik heb dat nog nooit gezien. En ik kan je verzekeren: hier in restaurant De Normandie zie ik heel veel kreeften", vertelt uitbater Timo Weiss. 

1 op de 10 miljoen

Oranje kreeften zijn heel zeldzaam, weet Weiss. "Slechts 1 op de 10 miljoen kreeften is oranje. Ze hebben geen pigment, het is in feite een soort van albinokreeft. De kans dat er één in je visnet terechtkomt is heel klein, want ze overleven vaak niet lang. Een gewone bruine kreeft kan zich goed verstoppen voor natuurlijke vijanden, een oranje kreeft valt heel hard op." 

Een oranje kreeft is eetbaar, maar we gaan hem niet klaarmaken

Uitbater restaurant De Normandie

"In feite zijn oranje kreeften perfect eetbaar. Wanneer je ze klaarmaakt, behouden ze hun kleur en zien ze er dus hetzelfde uit als een gewone kreeft. Maar dat zou zonde zijn", vindt Weiss. "Ik zei onmiddellijk: die gaat niet in de pot! We hebben besloten om hem weg te schenken aan het NAVIGO-museum."

Kreeft in quarantaine

In het museum zal het dier eerst een maand in quarantaine moeten. "Hij moet ontstressen en leren eten in gevangenschap", zegt Günther Vanbleu van het NAVIGO-museum. "Daarna mag hij bij zijn soortgenoten en kunnen bezoekers hem bewonderen!"

Meest gelezen