Videospeler inladen...

Zware explosies in Beiroet: zeker 70 doden en meer dan 3.000 gewonden, oorzaak te zoeken in opslag van kunstmest

Bij twee ontzettend zware ontploffingen in Beiroet, de hoofdstad van Libanon, zijn zeker 70 doden en meer dan 3.000 gewonden gevallen. De oorzaak is te zoeken in een havengebouw waar al jarenlang een grote hoeveelheid kunstmest lag opgeslagen. Ook de Belgische ambassade werd geraakt door de explosies. Daarbij zijn twee medewerkers en twee familieleden lichtgewond geraakt. 

OPROEP
Ben je in Beiroet en wil je (in video) getuigen over de explosie, laat het ons weten via oproep@vrtnws.be. Vermeld ook je telefoonnummer, zodat we contact kunnen opnemen.

Beiroet werd afgelopen avond eerst opgeschrikt door een grote explosie in de haven.  Ooggetuigen begonnen de brand te filmen, waarna er een tweede, veel krachtigere explosie volgde.  Op beelden is te zien hoe zich een paddenstoelwolk vormde, wat duidt op een enorme kracht.

Ooggetuigen werden door de kracht van de tweede explosie op de grond gegooid maken de vergelijking met "een aardbeving" of zelfs "het effect van een atoombom".  Het is alleszins de zwaarste ontploffing die Beiroet de voorbije jaren heeft getroffen. 

Bekijk hieronder de eerste beelden van de explosies: (Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

De schade van de explosies is enorm, op menselijk en materieel vlak. Er zijn al zeker 70 doden geteld en zo'n 3.000 gewonden. Aangezien er overal nog puin geruimd moet worden, mag gevreesd worden dat die cijfers de komende uren en dagen nog verder zullen oplopen. 

Wat de materiële schade betreft: grote delen van de haven liggen in puin en auto's zijn door de kracht van de tweede ontploffing omver geblazen. De omgeving is afgezet door politie en leger en die laten enkel de hulpdiensten toe. 

De explosies vonden plaats aan de Beirut Port Silos, in het havengebied ten noorden van de Libanese hoofdstad: (Lees verder onder de kaart.)

Niet alleen in de haven, maar ook in het stadscentrum is de schade door de drukgolf groot en zijn er erg veel gewonden gevallen. Huizen raakten beschadigd, ramen en deuren werden weggeblazen. Brokstukken en rondvliegend glas maakten veel slachtoffers.

Volgens Georges Kettaneh, het hoofd van het Rode Kruis, zijn er honderden slachtoffers naar de ziekenhuizen gebracht, zowel gewonden als doden. Anderen zitten nog vast in en onder het puin.

Oorzaak?

De ontploffingen vonden plaats in een havengebouw waar ontvlambare en explosieve materialen  lagen opgeslagen. Dat meldt president Michel Aoun op Twitter. Volgens de president lag er zo'n 2.750 ton ammoniumnitraat opgeslagen. Dat is een kunstmeststof die heel explosief kan zijn.  (Lees verder onder de tweet van de Libanese president.)

De stof werd in het verleden gebruikt als explosief bij verschillende aanslagen, onder andere door de Noor Anders Breivik in Oslo, in 2011.

Een hoge veiligheidsverantwoordelijke, Abbas Ibrahim, zegt dat de meststoffen er al jarenlang opgeslagen lagen nadat ze eerder in beslag waren genomen. Hij had het op televisie over "een ongeval". Er zijn op dit ogenblik dus geen aanwijzingen voor een aanslag. 

President Aoun zegt dat het onaanvaardbaar is dat deze hoeveelheid ammoniumnitraat er zes jaar opgeslagen lag zonder dat er veiligheidsmaatregelen werden getroffen.

Nationale rouw

Premier Hassan Diab heeft voor morgen, woensdag, een dag van nationale rouw afgekondigd. President Aoun zegt dat twee weken lang de noodtoestand moet worden uitgeroepen.

De Verenigde Staten hebben al aangekondigd dat ze de situatie van nabij volgen, en dat hulp wordt aangeboden als dat nodig mocht zijn. Ook Frankrijk, Groot-Brittannië en Israël hebben al hulp aangeboden. 

Belgische ambassade geraakt

Door de explosie is ook het gebouw van de Belgische ambassade geraakt. Er is wat materiële schade. Woordvoerder Karl Lagatie van Buitenlandse Zaken zegt dat twee medewerkers en twee familieleden lichtgewond zijn geraakt, mogelijk door rondvliegende scherven.

Alle Belgen in het gebied hebben ook een sms gekregen, tot nu toe zijn er geen meldingen binnengelopen van landgenoten die zwaargewond zouden zijn. 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meer beelden van de explosies en schade in Beiroet kan u hieronder bekijken in deze NWSBLIK-video:

Videospeler inladen...

Meest gelezen