Antwerp Pride: "Dit jaar geen grote optocht, maar de gedachte aan verbondenheid blijft"

Vandaag begint de Antwerp Pride, hét feest voor en met holebi's en transgenders van over heel de wereld. De grote optocht door Antwerpen werd eerder al afgeblazen, maar door de onlangs nog verstrengde maatregelen zijn ook de kleinere bijeenkomsten niet mogelijk. Er blijven enkel nog activiteiten over die ieder met zijn eigen bubbel kan doen, en "de gedachte aan en het gevoel van verbondenheid blijven", zei organisator Bart Abeel in Start je dag op Radio 2 Antwerpen.

Door de verscherpte coronamaatregelen zijn er zo goed als geen groepsactiviteiten mogelijk en ziet de Antwerp Pride er dit jaar helemaal anders uit. Jaarlijks wordt er door de holebi's en transgenders heel erg uitgekeken naar dit internationaal feest in Antwerpen. Gelukkig wordt de Pride niet volledig afgeblazen. "We hebben toch nog geprobeerd er iets van te maken", zegt organisator Bart Abeel.

"Trail of stories"

De organisatoren hebben langs de route van de parade een reeks van 13 portretten van holebi's en transgenders geplaatst. Je kan die portretten inscannen via een QR code en dan krijg je zowel een videogetuigenis van die persoon als zijn of haar verhaal. "Alle portretten zijn gemaakt in de  kleuren van de regenboog", vertelt Bart Abeel, "behalve dat van Rob Scheers, één van onze vrijwilligers van het eerste uur die begin april jammer genoeg is overleden aan Covid. Zijn portret is in zwart-wit."
De route begint op het Sint-Jansplein en eindigt aan het Muhka, waar ook de tentoonstelling "Together" te zien is. Je kan alles alleen doen of met je eigen bubbel. "In regenboodkledij en/of met een mondmasker in de kleuren van de regenboog zo je wil", voegt Abeel er nog lachend aan toe. 

Alle praktische info vind je op de website van de Antwerp Pride.

Meest gelezen