Videospeler inladen...

OVERZICHT: fitness mag open, en dan toch fiat voor profvoetbal, lees hier welke maatregelen in Antwerpen veranderen 

De fitnesscentra in Antwerpen mogen opnieuw openen. Dat is een van de (lichte) versoepelingen die de Antwerpse gouverneur, Cathy Berx, vanmiddag heeft aangekondigd. Iedereen verwachtte ook duidelijkheid over de twee matchen van de Jupiler Pro League die dit weekend op Antwerps grondgebied moeten plaatsvinden. Maar voor die beslissing verwijst Berx door naar sportminister Ben Weyts (N-VA). Die heeft intussen wel zijn fiat gegeven en dus kan de sportcompetitie dit weekend gewoon van start gaan. De avondklok blijft zonder aanpassing van kracht. 

“De voorbije week was zowat de zwaarste van mijn loopbaan, ook voor mijn medewerkers. Maar die valt in het niet bij de immense opofferingen die we van iedereen, alle Antwerpenaren, vragen.” Zo begon gouverneur Cathy Berx vanmiddag haar update over de coronasituatie in de provincie Antwerpen, het epicentrum van de tweede golf. 

De Antwerpse cijfers blijven stijgen, legde Berx uit. “De stijging in de provincie zet zich door, maar verschuift naar het oosten van de provincie. In de stad zelf is de toename (van het aantal besmettingen, red.) vertraagd. Inmiddels zien we ook een stijging, weliswaar licht, van de ziekenhuiscijfers”, klonk het. 

Exact een week geleden werden in Antwerpen daarom erg strenge maatregelen van kracht. De meeste van die maatregelen, zoals de avondklok tussen half 12 ‘s avonds en 6 uur ‘s ochtends, blijven zonder meer gelden. Maar er werden wel een paar maatregelen licht gewijzigd.

Fitnesscentra mogen openen

In de zwaarst getroffen Antwerpse gemeenten moesten de fitnesscentra vorige week onverwacht sluiten. Dat kwam door een aantal clusters die terug te brengen waren tot die centra.

Maar nu zijn er nieuwe regels en nieuwe protocollen opgesteld, en kan u weer gaan fitnessen, ook in de stad Antwerpen, Aartselaar, Boechout, Boom, Borsbeek, Brasschaat, Edegem, Hemiksem, Hove, Kapellen, Kontich, Lint, Mortsel, Niel, Ranst, Rumst, Schelle, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem en Zwijndrecht.  

Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee: wordt een maatregel overtreden, dan moet het centrum twee weken sluiten, zonder pardon. 

Foto: localfitness.com.au

Niet Berx, maar Weyts geeft duidelijkheid over profvoetbal

Dit weekend staan in de Jupiler Pro League twee competitiematchen op het grondgebied van de provincie Antwerpen gepland. Zaterdagavond speelt Antwerp thuis tegen Moeskroen en zondag staat KV Mechelen tegen Anderlecht op de kalender, maar volgens de regels rond contactsporten kunnen die niet doorgaan. 

Drie dagen voor die matchen plaatsvinden, was het nog altijd niet duidelijk of er een uitzondering komt voor het profvoetbal. “Dat is natuurlijk niet alleen een Antwerpse vraag”, zegt Berx. Daarom verwijst ze door naar het Vlaamse niveau, naar Sportminister Ben Weyts (N-VA). Intussen heeft Weyts beslist dat sportcompetities opnieuw kunnen starten in Vlaanderen, weliswaar onder strikte voorwaarden. Die voorwaarden zijn dezelfde als die van de Veiligheidsraad. Zo moeten spelers bijvoorbeeld "elk vermijdbaar contact ook effectief vermijden". In elkaars armen springen na een doelpunt of na de wedstrijd is dus uit den boze.

Mondmaskers

Op het volledige Antwerpse grondgebied is het op dit moment verplicht om een masker te dragen dat uw mond en neus bedekt, op elk moment van de dag, voor iedereen die ouder is dan twaalf. Dat zal ook met de hittegolf deze week zo blijven, al beseft Berx wel dat het een moeilijk onderwerp is. 

“Het thema scheurt onze provincie in twee”, zegt ze. “Evenveel mensen dringen aan op een strenge duidelijke regelgeving, evenveel anderen wijzen op de idiotie, de absurditeit van de maatregelen. Wie alleen de hond uitlaat in een verlaten straat, kan vanzelfsprekend nooit iemand besmetten. Wie alleen over de Keiheuvel struint, evenmin”, klonk het. 

Daarom komt er een kleine aanpassing. “Voor mensen die om medische redenen geen masker kunnen dragen, komt er een bijsturing”, zegt Berx. Die mensen zullen een gelaatsscherm mogen dragen, een zogenoemd “face shield”. 

Ook tijdens zwaar fysiek werk - denk aan de bouw of voor vuilkararbeiders - is een masker niet meer verplicht, als er nagenoeg geen risico is om het virus over te dragen. Die uitzondering bestond ook al voor intensief sporten. 

Berx zei wel dat de politie de regels met meer “omzichtigheid” zal controleren, om gekke bestraffingen te vermijden. “Als u alleen in de auto zit, dan moet u het masker niet dragen”, gaf ze als voorbeeld. Meer details over de maskerregels in Antwerpen vindt u hier

ROBIN UTRECHT

Sporten in groep

Over sporten, voor de modale burger dan, schepte Berx nog wat duidelijkheid. Daar gelden verschillende regels per leeftijdsgroep. 

 • Voor kinderen onder de twaalf is sporten toegestaan in een groep tot maximaal 50 personen, met een verantwoordelijke, maar de kinderen mogen dan wel contact hebben tijdens het sporten. 

 • Jongeren tot 18 jaar mogen sporten in groepen tot maximaal 10 personen. Dat moeten steeds dezelfde zijn, behalve op sportkampen of wanneer de sport door de lokale overheid wordt georganiseerd. Ook voor hen is contact toegelaten. Bij contactsporten als judo en karate is voor die jongeren wel een mondmasker verplicht. 

 • Voor volwassenen zijn de regels strenger: de groepen zijn beperkt tot maximaal 10 personen (steeds dezelfde) en enkel contactloos sporten mag. 

Andere maatregelen blijven ongewijzigd. Een overzicht: 

 • De avondklok tussen 23.30 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends blijft in de volledige provincie van kracht. Niemand mag zich tijdens die uren op het openbare domein bevinden, behalve om medische redenen, als u moet gaan werken, of wanneer u op reis vertrekt of terugkeert. 
 • Overal op het openbaar domein is een mondmasker verplicht, in de hele provincie, voor wie ouder is dan 12 jaar. Hierboven staan een aantal uitzonderingen uitgelegd.
 • De horeca sluit om 23 uur. 
 • Alcohol verkopen die bedoeld is om mee te nemen, is al verboden vanaf 22 uur.
 • In de horeca zal u uw gegevens moeten achterlaten. Die worden vier weken bijgehouden. Uiteraard moet u ook anderhalve meter afstand houden van mensen aan een andere tafel. 
 • Per tafel in een restaurant of café worden maximaal vier personen toegelaten, tenzij het om een huishouden gaat dat groter is. 
 • Net als in winkels, zal u enkel alleen (en niet in groep) naar de markt mogen gaan, en mag u daar maar een half uur blijven. 
 • Telewerk is verplicht, behalve als dat echt onmogelijk of "manifest onwenselijk" is. 
 • Bij het sporten mag u geen contact meer maken met andere sporters. De regels staan hierboven duidelijk uitgelegd. 
 • In de meest getroffen gemeenten worden ook alle evenementen en feestjes verboden. Feestzalen worden gesloten, en ook kermissen moeten dicht. Dat geldt in de stad Antwerpen, maar ook in Aartselaar, Boechout, Boom, Borsbeek, Brasschaat, Edegem, Hemiksem, Hove, Kapellen, Kontich, Lint, Mortsel, Niel, Ranst, Rumst, Schelle, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem en Zwijndrecht. 

Bekijk hier de volledige persconferentie van gouverneur Cathy Berx: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen