Andreas Glöckner via Pixabay

Antwerpse Thuis-actrice Daphne Paelinck verenigt Antwerpse theaterhuizen: "Dankbaar dat gouverneur ons wilde ontvangen"

Vrijdag schreef Daphne Paelinck, bekend van Thuis en ook theatermaker bij De Proefkonijnen in Antwerpen, een open brief op Facebook. Ze vraagt om aandacht voor de cultuursector en voor een gelijke behandeling van de theaters in vergelijking met andere sectoren, wat de coronamaatregelen betreft. Het hele weekend trommelde ze collega's op in Antwerpen. Intussen zijn ze ontvangen door viroloog Marc Van Ranst en door gouverneur Cathy Berx, schrijft Gazet van Antwerpen. "We zijn hoopvol", zeggen Daphne Paelinck en haar man, ook theatermaker, Randall Van Duytekom. 

"Bij onrecht staan we vaak allen op straat te roepen en eisen we rechtvaardigheid. Ons land staat namelijk voor gelijkheid", schreef Daphne Paelinck vrijdag op Facebook. "Ik zie onrecht als ik merk hoe een cinema, een bowling, een pretpark, een café en restaurant mogen open blijven. Waarom krijgt de cultuursector niet dezelfde behandeling en dezelfde kansen als de andere sectoren?"

Er kwam heel wat reactie op en Daphne zelf is het hele weekend bezig geweest om collega's van grote en kleine theaterhuizen in Antwerpen te contacteren. "Er is iets unieks gebeurd", zegt haar man Randall Van Duytekom in Start je dag. Hij is theatermaker bij De Proefkonijnen en aangeduid als woordvoerder in deze zaak. "Voor het eerst verenigen alle Antwerpse theaterhuizen zich, onafhankelijk van allerlei commerciële belangen, groot en klein, gesubsidieerd en niet gesubsidieerd." 

Marc Van Ranst en Cathy Berx

Ze belden niet alleen mekaar, maar contacteerden ook viroloog Marc Van Ranst. "We hebben hem gevraagd of coronaproof theater nu echt zo gevaarlijk is en hoe we het nog veiliger kunnen maken. Hij heeft ons daar ook in begeleid, wat we heel vriendelijk van hem vinden in deze drukke tijden."

Ook gouverneur Cathy Berx belden ze op: "Ze had een heel drukke dag, maar wilde toch tijd voor ons vrijmaken omdat ze het heel belangrijk vindt. Alleen al daarom zijn we haar heel dankbaar, ze heeft ten minste naar ons geluisterd. Zo kan ze eventueel ook onze verzuchtingen en de maatregelen die we al genomen hebben, meenemen in de volgende aanpassingen aan het beleid."

Is er dan een kans dat de theaters straks weer open mogen? "We blijven hoopvol, maar we willen ook geen valse hoop geven. Alles moet ook in regels gegoten worden. Ze zijn wel alles wat we gezegd hebben aan het overwegen. We blijven dus wel hoopvol."

Meest gelezen