In Blankenbergse strandbars mag je wél aan de bar bestellen, terwijl dat niet mag volgens coronamaatregelen

De burgemeester van Blankenberge, Daphné Dumery (N-VA), is niet van plan om de raamverkoop in strandbars te verbieden. Raamverkoop betekent dat je iets kan bestellen aan de bar. Daarmee gaat de burgemeester in tegen de coronarichtlijnen en de West-Vlaamse gouverneur, want die stellen dat alle cafés en restaurants - dus ook strandbars - bestellingen moeten opnemen aan tafel.

Ook strandbars aan de kust zullen bediening aan tafel moeten voorzien. Dat zei waarnemend gouverneur van West-Vlaanderen Anne Martens gisteren. Daarmee wil ze duidelijkheid scheppen, want er was al lang een discussie aan de gang of strandbars met raamverkoop zich ook aan die coronamaatregel moeten houden of niet. Later vandaag volgt nog een overleg daarover. Maar burgemeester Daphné Duméry laat weten dat zij niets gaat veranderen in Blankenberge, zij laat raamverkoop doorgaan. 

"Ik zie niet in waarom het een probleem vormt dat mensen aan de bar bestellen bij strandbars in Blankenberge, want alle uitbaters hebben een streng circulatieplan ingevoerd", zegt Duméry. "Begin deze zomer heb ik mijn dossier al ingediend bij gouverneur Decaluwé. Ik heb daar toen niets meer over gehoord, dus ik ga er vanuit dat het dossier voor Blankenberge in orde is."

Andere prioriteiten

"Wij hebben enorme uitdagingen aan de kust. Er komt een prachtig weekend op ons af. Het zal druk zijn. Onze focus ligt nu op de spreiding van het volk. We willen mensen brengen daar waar er voldoende plaats is voor iedereen. Het circulatieplan in onze strandbars verloopt goed. Alles wat goed loopt, dat laten we voorlopig zo", besluit de burgemeester.

"Te laat om te veranderen"

Ook uitbater Erwin Renders van strandbar Blue Beach in Blankenberge zegt dat het nu wat laat is om alles nog te veranderen. "Wij kunnen dat niet zomaar reorganiseren. In theorie zouden we dan op zoek moeten gaan naar mensen die alcohol mogen serveren. Jonge mensen mogen dat niet doen. We zouden dan volwassen mensen in dienst moeten nemen. Klanten in de frituur mogen toch ook nog altijd frietjes bestellen aan de toog? Waarom zouden onze klanten dan geen drankje aan de bar mogen bestellen?"

Meest gelezen