Radio 2

Chiara en Thomas testen rolstoelvriendelijkheid in Limburg: "Op bepaalde plekken kan je met aangepaste fiets gewoon niet door"

Chiara Lemmens uit Koersel fietst en wandelt samen met Thomas deze zomer door elke gemeente in Limburg. Ze is de persoonlijke assistente van Thomas, die een zware beperking heeft en zowel doof als blind is. Tegelijkertijd test Chiara in elke gemeente hoe rolstoelvriendelijk de fiets- en wandelpaden zijn. Volgens haar kan dat nog een stuk beter. 

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. De reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangen de Limburgers uit deze zomer? Wat houdt hen bezig?

Chiara is leerkracht in het buitengewoon onderwijs. Op woensdagnamiddag en vrijdag heeft ze vrij, en die vrije tijd spendeert ze samen met Thomas. “Normaal gaan we twee keer per week zwemmen, maar sinds corona gaan we elke week drie dagen op stap. In het begin van de lockdown fietsten we dan telkens in de buurt rond, maar dat word je al snel beu”, vertelt ze.

Thomas is zwaar ziek geworden toen hij 1 jaar oud was. Daardoor is hij nu doof en blind. “Mentaal is hij ook nog steeds even oud, terwijl hij nu 25 jaar is”, vertelt Chiara. “Je moet dan andere dingen zoeken waarvan hij kan genieten.” Daarom is Chiara de persoonlijke assistente van Thomas, op vrijwillige basis. “Thomas is een beetje mijn beste vriend. We gaan altijd samen op pad. Hij weet en voelt ook heel goed wie ik ben.”

Je stoot vaak op hekken in het midden van het pad of hobbelige paden. 

Persoonlijke assistente Chiara Lemmens

Om de zomer te vullen heeft Chiara besloten om samen met Thomas elke gemeente te bezoeken. “We zitten nu al aan 35 van de 42 gemeenten. De bedoeling is dat we zowel fietsen als wandelen. We kijken dan ook altijd hoe het zit met de rolstoelvriendelijkheid op de fiets- en wandelroutes. Dat valt mee voor ons, maar hier en daar kom je toch wel wat hindernissen tegen. Je stoot vaak op hekken in het midden van het pad of hobbelige paden. Er zijn zelfs wegen die verkocht worden als rolstoelvriendelijk, maar het dan eigenlijk niet zijn. We moeten dus vaak afstappen, of hem zelfs loskoppelen en ergens doorsleuren.”

Chiara en Thomas werken met een aanhangwagentje achter de fiets, maar voor mensen met een aangepaste fiets voor een rolstoelgebruiker is het volgens de jongedame uit Koersel nog moeilijker. “Dan kan je op heel veel plekken gewoonweg niet door.”

De pijnpunten die Chiara tegenkomt, noteert ze allemaal in een blog. “Wie met iemand in een rolstoel wil wandelen of fietsen, kan daar dus best eens gaan kijken”, legt Chiara uit. “Dan kan je op voorhand omwegen zoeken. Dat zouden de Limburgse gemeenten ook beter doen. Ze moeten zelf kijken waar de moeilijkheden zitten en daar oplossingen voor bedenken.” De gemeente Hoeselt heeft het duo intussen al gecontacteerd om bij hen te komen kijken wat er beter kan. “Het is heel fijn dat ze zelf dat initiatief nemen.”

De blog van Chiara en Thomas kan je hier bekijken. 

Meest gelezen