Radio 2

Eerste hittegolf van het jaar: ook speelpleinen en zomerkampen nemen maatregelen

Op de verschillende zomerkampen in onze provincie zetten monitoren en leden zich schrap voor de aangekondigde hittegolf. Bij de Pretfabriek, de speelpleinwerking van de stad Gent, zijn ze alvast klaar om de warmte te trotseren. “Door de tweede coronagolf is het minder druk dan in juli. Als het te warm wordt, kunnen sommige activiteiten ook binnen op een veilige manier doorgaan.”

Tentjes voor extra schaduw, waterballonnen, een zelfgemaakt zwembad én heel veel water: bij de stedelijke speelpleinwerking ‘De Pretfabriek’ zijn ze gereed voor vier droge, hete dagen. Vandaag, woensdag, verwacht het KMI meer dan 25 graden celsius. Morgen klimt de temperatuur allicht over de 30 graden, zaterdag zelfs tot 35 graden. 

“We zetten al extra tenten om schaduw te creëren. Daarnaast kochten we extra zonnecrème én voorzien we om het half uur een pauze. Zo hebben de jongeren voldoende tijd om zich in te smeren én om iets te drinken”, vertelt hoofdmonitor Michel Neirynck. “We voorzien ook aangepaste tien- en vieruurtjes: verfrissende ijsjes, ideaal om de dag door te komen.”

Ook de jongeren denken mee

Ook de jongeren zelf staken de handen uit de mouwen. Zo knutselde de tienergroep met Chaudfontaine-bakken én een plastic afdekzeil een heus zwembad in elkaar. “Dat ze zelf initiatief nemen, stellen we natuurlijk op prijs”, vertelt Kevin Sucaet, monitor van de bewuste groep. “We hebben er dan ook een volwaardige activiteit van gemaakt. Deze namiddag mogen ze er ook effectief in zwemmen.”

Kalmer dan juli

De monitoren van De Pretfabriek staan momenteel in voor zo’n 200 kinderen én jongeren. Een pak minder dan vorige maand: het nieuws van de tweede coronagolf schrikte heel wat ouders af. “We hadden evenveel inschrijvingen als in juli, maar in de praktijk kwamen er deze week minder jongeren opdagen”, legt Michel uit. “Zo hadden we vorige maand goed gevulde bubbels van 50 kinderen of jongeren. Deze week is dat gezakt tot net geen 20. Dat heeft natuurlijk ook z’n voordelen: als het echt te heet wordt, kunnen sommige activiteiten ook binnen op een veilige manier doorgaan.”

Radio 2

Meest gelezen