Enige recreatieve meisjesclub in Limburg móét tegen jongens spelen: “Kerels, pas maar op”

De meisjes van voetbalclub K. Bokrijk Sport zijn klaar voor het competitievoetbal. Maar omdat er in Limburg geen andere recreatieve meisjesploegen bestaan, zullen ze het noodgedwongen moeten opnemen tegen jongens. De elf- tot veertienjarige dames van de club zien er het nadeel alvast niet van in. “Jongens, pas maar op!”

Ongeveer een jaar geleden zag de meisjeswerking in K. Bokrijk Sport het levenslicht, een Limburgse primeur. Voor het eerst sinds jaren konden kinderen vanaf vier jaar terecht in een voetbalploeg met uitsluitend meisjes. “De meisjes bij KRC Ladies voetballen vanaf 10 jaar wel in aparte meisjesgroepen. Maar dat is enkel voor kinderen die door de zware selecties raken", zegt Sarah Geurts, verantwoordelijke van de meisjeswerking. "Voor Limburgse meisjes die op recreatief niveau willen trainen zijn er nagenoeg geen opties. We hebben intussen drie ploegen en hopen op een vierde in januari. Op termijn dromen we van een ploeg per leeftijd. Volgens de competitieregels mogen meisjes één tot twee jaar ouder zijn dan de jongens waartegen ze spelen.”

Geen meisjesploeg in de buurt

De meisjes van voetbalclub K. Bokrijk vrezen de jongens niet, maar ze begrijpen wel dat andere jongedames het niet tegen jongens durven of willen opnemen. “Meisjesvoetbal moet verder worden uitgebouwd in Limburg”, klinkt het. “Veel meisjes hebben geen zin om tegen jongens te spelen in een competitie, terwijl ze wel talent hebben. Bovendien kan niet iedereen van heinde en verre naar Genk komen. Sommigen van ons moeten nu al meer dan een half uur rijden. Als je ouders dat niet zien zitten, heb je pech. Terwijl er bijna op elke straathoek een jongensploeg te vinden is."

Jongens moeten niet denken dat ze beter kunnen voetballen

Sarah Geurts, verantwoordelijke meisjeswerking

De meisjesploeg maakt er alvast het beste vast. Ze roepen andere meisjes in Genk en omstreken op om mee te komen sjotten. Maar ze hebben ook een boodschap voor de jongens: “Jullie moeten niet denken dat wij minder goed kunnen voetballen. We trainen hard en zijn helemaal klaar voor de competitie. Een gewaarschuwd man is er twee waard!”

Meest gelezen