Explosie in Libanon doet denken aan ramp in Tessenderlo in 1942

De explosie in Libanon met meer dan 100 doden en 4.000 gewonden doet denken aan de ramp in Tessenderlo in 1942. De explosie in de haven van Beiroet zou veroorzaakt zijn door 2.750 ton ammoniumnitraat. Ook in Tessenderlo was dat de oorzaak van een ontploffing in de fabriek PCT, nu Tessenderlo Group. Daar vielen toen 190 doden en 900 gewonden.

De fabriek in Tessenderlo lag, en ligt nog steeds, in het centrum van Tessenderlo. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden daar grondstoffen aangevoerd om in de chemische nijverheid te verwerken. "Het materiaal was in die oorlogstijd niet zo goed, dus het ammoniumnitraat was aan elkaar gekleefd", zegt François Van Gehuchten van het Loois Archief- en Documentatiecentrum (LAD). "Eerst wilden werknemers dat met houwelen losmaken, maar dat was zware arbeid. Dan zijn ze daar met dynamiet in beginnen schieten en dan is de boel ontploft."

Alle ziekenhuizen in de buurt lagen vol met mensen van bij ons
François Van Gehuchten, Loois Archief- en Documentatiecentrum

Die explosie is ook wel gekend als 'de ramp van Tessenderlo' en blijft een litteken voor de gemeente. "190 doden zijn er toen gevallen, 700 huizen werden vernield en er waren honderden gewonden. Alle ziekenhuizen in de buurt lagen vol met mensen van hier", gaat Van Gehuchten verder.

Al lang bekend dat ammoniumnitraat gevaarlijk kan zijn

Het is dus al langer duidelijk dat ammoniumnitraat gevaarlijk kan zijn. "Er zijn verschillende voorbeelden uit het verleden", zegt François Van Gehuchten. "Bijvoorbeeld in Duitsland en Roemenië zijn er ook zo'n rampen gebeurd. Ik zie dat er nu in Beiroet 2.750 ton ammoniumnitraat ontploft is, in Tessenderlo was dat 'maar' tussen de 150 en 300 ton. Dat is maar een fractie van wat er nu ontploft is en dat had toen al zo'n enorme impact."

"Getuigen vertelden dat de lucht oranje kleurde boven Tessenderlo", vertelt Van Gehuchten nog. "En dat zag je nu in Libanon ook, met dan de paddenstoel er nadien bovenop. In 1942 hadden we daar geen beelden van, maar nu hebben we dus kunnen zien, wat er toen in Tessenderlo gebeurd is."

UIT HET ARCHIEF - Het magazine "Terloops" maakte in 1979 een reportage over de ramp in Tessenderlo. Bekijk de video hieronder:

Videospeler inladen...

UIT HET ARCHIEF - Op 29 april 2017, op de 75e verjaardag van de ramp, zond "Het Journaal" deze reportage uit:

Videospeler inladen...

Meest gelezen