Foto: localfitness.com.au

Fitnesscentra opgelucht na versoepeling coronamaatregelen: "Hadden eerst meer controles moeten doen voor elke fitness te sluiten"

Heel wat teleurstelling vorige week toen gouverneur Berx besliste om de fitnesscentra in en rond Antwerpen te sluiten. Dat was nodig volgens haar omdat er in verschillende fitnesscentra besmettingen met het coronavirus waren vastgesteld. Nu komt er een versoepeling, maar de centra die zich niet aan de maatregelen houden, moeten twee weken dicht.

Een goede weerstand en een goede conditie helpen om het virus te verslaan
Erik Defillet, Fitopia Edegem

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Nadat ze nog maar enkele weken opnieuw mochten openen, werden de fitnesscentra in Antwerpen en 21 gemeenten in de provinicie een week geleden alweer gesloten. Teveel gevaar op coronabesmettingen, besliste de gouverneur. Nu is er een versoepelling. Heel wat fitnesscentra maar ook enkele burgemeesters vonden de maatregel overdreven. Er werd ook uitgeweken naar fitnesscentra net buiten het gebied, waardoor er daar hier en daar strengere controles kwamen. Zo waren fitnessers uit de bewuste regio niet welkom in onder meer Mechelen en Kalmthout. De sector reageert opgelucht. "We vinden het fantastisch dat we terug onze bijdrage kunnen leveren aan een gezond en vitaal Antwerpen. Veel leden snakken ernaar. Ze weten dat een goede weerstand en een goede conditie mee kunnen helpen om het virus te verslaan. Ook sociaal en mentaal is het heel belangrijk. Er komen hier ook veel oudere mensen over de vloer die maanden alleen thuis hebben gezeten", zegt Erik Defillet van Fitopia in Edegem.  

Beter om meer te controleren, dan meteen alles te sluiten

Toen de cijfers in Antwerpen begonnen te stijgen, hebben ze bij Fitopia het protocol al aangepast om mondneusmaskers te dragen, nog voor het verplicht werd. "We moeten dat protocol nu ook aan de deur hangen, maar dat doen we met plezier. Wij waren ook vragende partij voor meer controles. Het leek ons logisch dat er eerst zou worden gekeken of iedereen zich aan de regels houdt, voor je alle fitnesscentra gaat sluiten", zegt Defillet.  Fitopia had, net als verschillende andere fitnesscentra, intussen al een beperkt buitenprogramma opgesteld en daarvoor een ruimte ingericht. Die gaan ze ook blijven gebruiken. Een fitness moet volgens de nationale regels elke sporter 10 vierkante meter kunnen geven. Voor groepslessen is dat 30 vierkante meter.

Meest gelezen