Gettyimages

Brandweer evacueert ouders en kind na barbecue in appartement in Molenbeek

In de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek hebben twee ouders en hun kind van 5 jaar een CO-vergiftiging opgelopen tijdens een barbecue in hun appartement. De brandweer van Brussel moest de voordeur openbreken om het gezin te evacueren.

De Brusselse brandweer werd dinsdagavond rond 19 uur opgeroepen vanwege rookontwikkeling in een appartement in Sint-Jans-Molenbeek. De brandweer moest de deur van het appartement openbreken, omdat het slot geblokkeerd zat. Ter plaatse vonden ze twee ouders en een kind van 5 jaar terug in een appartement vol rook. De oorzaak bleek een barbecue te zijn die binnenshuis gebruikt werd. De brandweer heeft de barbecue buiten gezet en het appartement laten verluchten omdat er te veel koolstofmonoxide of CO in de lucht hing. Het gezin werd overgebracht naar het ziekenhuis ter controle en voor verzorging.

Binnen niet barbecueën

De Brusselse brandweer benadrukt dat binnen barbecueën een slecht idee is. “Een barbecue binnenshuis is een groot risico, want de verbrandingsgassen van de houtskool blijven binnen in de rook hangen”, zegt Walter Derieuw, woordvoerder van de Brusselse brandweer. “De rook en de koolstofmonoxide blijven dan hangen en dat is gevaarlijk." Jaarlijks sterven verschillende mensen in ons land aan de gevolgen van CO-vergiftiging.

"Binnen barbecueën is dus echt af te raden. In Brussel is het zelfs op het balkon niet toegelaten. Dus als je barbecuet, doe dat dan op een open plaats zoals de tuin of een binnenkoer met voldoende verluchting", aldus Derieuw.

Meest gelezen