Videospeler inladen...

Google luistert opnieuw naar onze stemmen, maar alleen als je toestemming geeft

Google gaat weer luisteren naar audio-opnames van stemmen van gebruikers. Dat zegt het technologiebedrijf in een e-mail aan iedereen met een account bij Google. Het bedrijf uit Silicon Valley liet jarenlang mensen opnames analyseren om zijn producten te verbeteren, zonder dat gebruikers dat wisten of beseften. De opnames konden vragen aan de slimme speaker Google Home zijn of stemopdrachten aan Google Maps. VRT NWS bracht dat vorig jaar aan het licht, waardoor Google er wereldwijd ruim een jaar mee stopte en nu zijn privacy­voorwaarden aanpast. Nu heb je als gebruiker een nog duidelijkere keuze: je geeft toestemming of niet.

Medewerkers van onderaannemers van Google luisterden naar opnames die gemaakt werden met de slimme Google Home-luidsprekers en via de Google Assistent-app op smartphones. Vorig jaar kon VRT NWS ruim 1.000 fragmenten in het Nederlands beluisteren.

Het ging vaak om fragmenten die meestal bewust werden ingesproken, zoals het oproepen van het weerbericht. Maar vaak krijgen de medewerkers ook gesprekken tussen mensen te horen die onbewust werden opgenomen, soms met gevoelige informatie. Of alledaagse discussies.

Anoniem, maar niet helemaal

De medewerkers van Google wisten niet van wie de stemmen waren. Alles gebeurde anoniem, maar in de audiofragmenten waren regelmatig wel adressen of namen te horen. En dan is anonimiteit relatief.

Het was voor ons niet moeilijk om enkele mensen terug te vinden. In deze video tonen we dat. (lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

Na ruim een jaar luistert Google weer

Nergens in de privacyvoorwaarden van Google stond letterlijk dat Google medewerkers, van onderaannemers dan nog, liet meeluisteren. Privacy­experts stelden zich vragen en ook veel mensen waren verrast. Nadat VRT NWS het nieuws had uitgebracht, stopte Google er over de hele wereld meteen mee. Want het beluisteren van opnames gebeurde uiteraard niet alleen door Nederlandstalige medewerkers.

Vandaag start Google opnieuw met het luisteren naar opnames en nu moet je daar expliciet je toestemming voor geven. Vroeger kon je er ook al mee instemmen dat je audiofragmenten werden gebruikt om te analyseren, maar het was niet voor iedereen duidelijk dat dat kon betekenen dat dat door mensen gebeurde. Dat stond ook niet in de privacyvoorwaarden. Google zet dat nu recht door daarvoor expliciete toestemming te vragen.

Voor alle duidelijkheid, Google luistert u niet af via de slimme luidspreker of uw telefoon. Google luistert dus met vertraging mee.  Alle zoekopdrachten die de voorbije maanden werden gevraagd aan Google worden niet meer geanalyseerd. Vragen die vanaf nu worden gesteld wel, tenminste als u dus uw toestemming geeft. Uw eigen spraakopdrachten kunt u terugvinden in uw Google-account.

In een geschreven mededeling laat een woordvoerder van Google het volgende weten: "Wij zijn van mening dat je je gegevens moet kunnen beheren op een manier die voor jou het beste werkt. We hebben onlangs onze instellingen bijgewerkt en meer details opgenomen over hoe Google spraak- en audio-opnames gebruikt om producten zoals Google Assistant voor iedereen te verbeteren. Mensen hebben de mogelijkheid om hun keuze te bekijken en te bevestigen en we gaan niet verder met het opslaan van opnames totdat ze hun voorkeur hebben bevestigd."

Lees verder onder de reactie van Rachid Finge van Google in video:

Videospeler inladen...

Hieronder is een (voorbeeld)mail te zien die Google stuurt naar al zijn gebruikers.

Een voorbeeldmail zoals Google naar zijn gebruikers zal sturen.

Een slimme speaker luistert altijd een beetje mee

Google analyseert stemmen om de service van het producten te verbeteren, om dialecten en uitspraken goed te verstaan en de juiste zoekopdracht te kunnen geven. Ze verbeteren er hun artificiële intelligentie mee.

Er worden elke dag bijna 7 miljard zoekopdrachten gedaan in de zoekmachine van Google. 1,5 miljard mensen hebben een e-mailaccount bij het bedrijf en 500 miljoen mensen gebruiken de Google Assistent. Die geven niet allemaal opdrachten met hun stem, maar de hoeveelheid data die Google verzamelt, is gigantisch.

Ook Amazon en Apple lieten tot vorig jaar mensen meeluisteren naar zoekopdrachten. Zo heeft Amazon een slimme speaker Alexa. En Apple heeft ‘Siri’ op zijn telefoons en computers. Apple heeft vorig jaar zelfs excuses aangeboden voor het meeluisteren en is er ook mee gestopt.

Slimme speakers zijn voortdurend geluid aan het monitoren en ook stukjes aan het opslaan tot ze het commando horen dat hen activeert. Bij Google is dat “OK, Google”. Een slimme speaker werkt uiteraard niet goed als hij niet reageert op stemcommando's. En dus luistert hij mee.

Bekijk hieronder de reportage uit Het journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen