chimmi gui

Hondenneus vindt coronavirus in zweetgeur: UGent werkt mee aan opleiding van de corona-speurhond

Speurhonden zullen binnenkort mensen kunnen aanwijzen die besmet zijn met het coronavirus. Om de dieren daarvoor te kunnen opleiden, verzamelen de universiteiten van Gent en Luik nu volop zweetstalen. Tegen eind augustus zouden de corona-speurhonden inzetbaar zijn, bijvoorbeeld in de inkomhal van een luchthaven of bij massa-evenementen zodra die weer toegelaten zijn.

Er is al heel wat te doen geweest over coronatesten: eerst waren er niet genoeg, daarna waren ze niet accuraat genoeg of zijn ze onaangenaam en soms pijnlijk. Maar her en der in de wereld worden momenteel honden getraind om mensen met het coronavirus op te sporen. In Dubai worden ze al ingezet, en bij ons werkt professor Chris Callewaert van de Gentse universiteit mee aan de opleiding van de honden. De training gebeurt in het West-Vlaamse Bredene.

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Zweetstalen gevraagd

Om de honden te kunnen opleiden zijn veel zweetstalen nodig, zegt professor Callewaert aan Radio 2 Oost-Vlaanderen: “Om mensen met het coronavirus te kunnen opsporen, moeten de honden opgeleid worden met een bepaald geurprofiel. En we weten dat het coronavirus een specifieke geur afgeeft in het zweet. Daarom zijn we nu bezig zo veel mogelijk zweetstalen te verzamelen. En we hebben er nodig van mensen die wél besmet zijn met het coronavirus, en van anderen die het virus niet hebben. Daarvoor hebben we mannen en vrouwen nodig van alle leeftijden. Als we zo kunnen bepalen hoe de zweetgeur in mekaar zit van besmette mensen, dan kunnen honden die geur oppikken.

Risico op besmetting voor hond en mens is te verwaarlozen

Chris Callewaert, professor UGent

Ze hebben in Gent en Luik eerst goed nagedacht of het wel verantwoord is om de honden met zweet van besmette mensen in aanraking te brengen, maar de risico’s zijn minimaal, zegt professor Callewaert: “Het coronavirus wordt alleen verspreid via speeksel en partikels uit de neus, en niet via de huid en het zweet op de huid. Als het virus toch op de huid zit, dan komt het via een speeksel- of neusdruppeltje. We nemen ook alleen maar een zweetstaal, waarin zo goed als zeker geen virus zit. We hebben de geur nodig die het virus aan het zweet meegeeft. Als we het zweetstaal aan de hond aanbieden, is er tussen het staal en de hond een afstand van 10 á 20 centimeter. Dus zagen we geen bezwaar om eraan te beginnen. Ook als een hond iemand besnuffelt die besmet zou zijn is er zo goed als geen risico. De hond komt maar tot aan de benen. En er zijn maar zeldzame gevallen, waarbij het virus op een hond of kat werd gevonden. En dat kwam meestal omdat het baasje heel ziek was en het huisdier veel had geaaid."

(Lees verder onder de foto)

Klaus Vedfelt

De corona-speurhonden zullen niet gewoon in de stad rondlopen, maar vooral efficiënt zijn op plaatsen met veel volk. 

Festivals en luchthavens

Nu zijn massa-evenementen nog niet toegelaten, maar eens dat wel weer het geval is, kunnen de honden heel nuttig zijn, zegt Callewaert nog: “Als de honden aan de ingang het volk besnuffelen, kunnen ze besmette mensen er in een vroeg stadium uithalen. En ook al zijn die honden heel accuraat, een extra test kan dan iedereen ervan verzekeren of  er al dan niet een besmetting is, en of quarantaine nodig is. Alles samen gaat dat iets sneller dan te wachten tot iemand symptomen heeft en naar de dokter gaat voor een test, waarvan het resultaat nog eens op zich laat wachten.”

Momenteel zoekt de universiteit Gent nog een heel aantal mensen die een zweetstaal willen afstaan, en zijn er nog enkele administratieve stappen nodig. Intussen worden honden opgeleid in een trainingscentrum in het West-Vlaamse Bredene. Zo’n training kan al na een paar dagen afgerond zijn, of hoogstens na een maand. Tegen eind augustus hopen ze de honden te kunnen inzetten.

Meest gelezen