Google Street View

N-VA Halle wil bouwstop voor nieuwe verkavelingen, stadsbestuur werkt aan plan voor "bouwpauze"

De Halse oppositiepartij N-VA wil dat de stad een bouwstop invoert. Volgens de partij zijn er de afgelopen tijd te veel bouwprojecten toegelaten en zorgen die extra woningen voor onder andere mobiliteitsproblemen. De stad Halle vindt een volledige bouwstop niet haalbaar, maar werkt wel aan een plan om een "bouwpauze" in te lassen.

"Door alle nieuwe bouwprojecten wordt de leefbaarheid in verschillende wijken een pak minder aangenaam en ook voor de natuur is het een echte aanslag", vindt gemeenteraadslid Sven Pletincx (N-VA). De oppositiepartij vraagt dat het stadsbestuur een bouwstop invoert. "Niet in de absolute zin van het woord, maar verkavelingen waarvoor nieuwe wegen moeten worden aangelegd kunnen voor ons niet meer." Onder andere buurgemeente Sint-Pieters-Leeuw voerde onlangs een soortgelijke bouwstop in.

Nieuw woonproject voor Essenbeek

De meest recente doorn in het oog van N-VA Halle is een nieuw bouwproject in het dorp Essenbeek. De Vlaamse projectontwikkelaar Hyboma wil daar op termijn een 20-tal nieuwe woningen bouwen. "Op dit moment wonen er in dat gebied zo'n 1500 mensen. Als dat project doorgaat zouden er daar in één klap 100 mensen bijkomen. Dat is veel te veel", klinkt het bij Pletincx.

Bouwpauze inlassen

Een absolute bouwstop is volgens schepen van Ruimte en Wonen Marijke Ceunen (Groen) juridisch niet haalbaar. "In gebieden die bestemd zijn om te bouwen, kan je mensen niet zomaar gaan verbieden om dat te doen. Dan spreek je al over bouwgronden opkopen en ze daarna anders gaan inkleuren. Daarvoor is er veel geld nodig. Geld dat een lokaal bestuur niet heeft, dus daarvoor zou er financiële hulp van Vlaanderen nodig zijn."

Wel werkt de gemeente aan een plan om op termijn een bouwpauze in te lassen. "Daarvoor moeten we allerlei regels afspreken over hoe die bouwpauze er precies moet uitzien. Tot wanneer zou die pauze duren? Voor welke projecten of bouwwerken geldt ze en voor welke niet? Allemaal vragen waarop we nu een antwoord proberen te formuleren zodat alles voor iedereen van in het begin heel duidelijk is", vertelt Ceunen. "Zo kan het bijvoorbeeld niet de bedoeling zijn dat iemand die zijn oprit wil ontharden dat plots niet meer zou mogen doen omdat er een complete bouwstop is." Het stadsbestuur besliste onlangs ook om een woonuitbreidingsgebied in Halle niet te laten bebouwen.

Meest gelezen