Mechels gemeenteraadslid Melikan Kucam en 9 anderen moeten zich voor rechter verantwoorden voor mensensmokkel 

Het Mechels gemeenteraadslid Melikan Kucam en 9 andere verdachten zullen voor de rechter moeten komen voor mensensmokkel, passieve omkoping en lidmaatschap van een criminele organisatie. Dat heeft de Antwerpse raadkamer beslist. Spilfiguur Kucam is aangehouden omdat hij, in ruil voor geld, humanitaire visa geregeld zou hebben voor Oosterse Christenen uit Syrië. 

Begin 2019 werd Melikan Kucam, toen nog gemeenteraadslid voor N-VA in Mechelen, opgepakt in een zaak rond gesjoemel met humanitaire visa. Kucam werkte als vertrouwenspersoon voor staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Hij gaf het kabinet lijsten van namen van Oosterse Christenen uit Syrië die in aanmerking kwamen voor een humanitair visum. Maar volgens de speurders zou de man geld gevraagd hebben om iemand op de lijst te plaatsen. Ook in het magazine "Pano" werd die kwestie behandeld. De organisatie rond Kucam wordt ervan verdacht 219 mensen tegen betaling aan een humanitair visum te hebben geholpen. 96 onder hen zouden niet in België gebleven zijn, hoewel dat wel één van de voorwaarden van het visum was. 

Naast Kucam zijn er in het dossier ook negen andere verdachten, zeven mannen en twee vrouwen. Onder hen ook de vrouw en zoon van Melikan Kucam. Geen enkele verdachte zit op dit moment in de gevangenis. Ook Kucam zelf werd vrijgelaten onder voorwaarden. 

Het parket van Antwerpen vroeg om alle tien de verdachten voor de rechter te brengen. De kwalificaties waarover het gaat zijn mensensmokkel, passieve omkoping en lidmaatschap van een criminele organisatie. Het onderzoek duurde in totaal bijna twee jaar, maar het dossier is nu klaar voor de rechtbank, klinkt het bij het parket: "We hebben dit dossier opgebouwd met verhoren, met huiszoekingen. We maken ons sterk dat we over een sterk dossier beschikken om naar de rechtbank te gaan."

Bekijk hieronder het verslag over Melikan Kucam uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

We maken ons sterk dat we over een sterk dossier beschikken om naar de rechtbank te gaan

Parket Antwerpen

De raadkamer van Antwerpen heeft beslist dat de 10 zich effectief voor de correctionele rechtbank zullen moeten verantwoorden. Dat proces zou dan mogelijk nog deze zomer ingeleid worden. De verdachten riskeren een gevangenisstraf tot 15 jaar en geldboetes tot 150.000 euro per slachtoffer. 

Volgens advocaat Mounir Souidi is Kucam zelf opgelucht dat het onderzoek afgerond is: "Hij is opgelucht dat hij nu zijn verweer zal kunnen voeren voor de rechtbank."

Hij is opgelucht dat hij zijn verweer nu zal kunnen voeren voor de rechtbank

Advocaat Mounir Souidi

Meest gelezen