Kwart minder patiënten met hartinfarct opgenomen in ziekenhuizen tijdens lockdown: "Minder stress en minder luchtvervuiling"

In het begin van de lockdown werd een kwart minder mensen met een hartinfarct opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat blijkt uit cijfers die cardioloog Marc Claeys (UZA/Universiteit Antwerpen) opvroeg. Sommige mensen waren bang om besmet te geraken met het coronavirus, maar er is ook en ander, meer positief effect. "Mensen bleven binnen en werden minder blootgesteld aan factoren als stress en luchtvervuiling."

Cardioloog Marc Claeys verzamelde cijfers over klassieke hartinfarcten in de Belgische ziekenhuizen. Hij vergeleek de situatie in de eerste drie weken van de lockdown (13 maart tot 4 april) met dezelfde periodes in 2017, 2018 en 2019.

“In die drie weken werden er in vergelijking met de vorige jaren 26 procent minder patiënten (188 tegenover 254 mensen) met een hartinfarct opgenomen in onze ziekenhuizen”, legt Claeys uit. "Zo'n sterke daling is zeer opmerkelijk en nooit eerder gezien."

Angst voor het ziekenhuis

Volgens dokter Claeys zijn er twee mogelijke oorzaken. Vermoedelijk speelt de angst om naar het ziekenhuis te komen een rol. "Meer patiënten meldden zich later aan in het ziekenhuis en we vermoeden dat een deel van de mensen thuis een hartinfarct heeft gehad en niet tot in het ziekenhuis is geraakt." 

Onthaasting heeft een gunstig effect gehad

Maar er is ook een meer gunstig effect. "Sommige factoren zoals koude, luchtverontreiniging en verkeersstress kunnen een hartinfarct uitlokken. Doordat mensen verplicht thuis moesten blijven, werden ze daar minder aan blootgesteld, en zijn er ook minder hartinfarcten geweest. Onthaasting heeft dus een gunstig effect gehad."

Pijn op de borstkas

"Wie langer dan een half uur pijn voelt op de borstkas, moet zeker naar het ziekenhuis gaan voor hulp", zegt dokter Claeys nog. "Ziekenhuizen scheiden patiënten met een coronabesmetting van de andere patiënten. Ook tijdens de piek van de crisis werd goede zorg geboden in de ziekenhuizen."

Meest gelezen