DenisZbukarev

Mag je een ruit inslaan om een hond uit een snikhete wagen te redden? "Doe het niet, maar bel de politie"

Afgelopen dinsdag nog heeft de politie uit Leuven een hond gered uit een snikhete geparkeerde wagen. De takeldienst kwam ter plaatse en opende de wagen. Maar mag je nu zelf een ruit inslaan wanneer je een hond uit een snikhete auto wil redden? De politie vraagt om dit niet te doen.

De politie van Leuven heeft dinsdagmiddag in de Nerviërsstraat een geparkeerde wagen laten openen door de takeldienst om er een hond uit te redden. De labrador bleek veel last te hebben van de hitte, en gelukkig konden omwonenden tijdig de politie waarschuwen.

"Bel de politie"

Eind goed, al goed. Maar de politie vraagt toch met aandrang om zelf geen ruit van een auto in te slaan wanneer je een hond in een warme wagen opmerkt: "Zelf het raam openbreken is geen goed idee. Bel de politie, die zal snel ter plaatse komen", zegt Marc Vranckx van de Leuvense politie. "In dit geval is dan een takelwagen gevraagd om het voertuig te openen zodat het dier lucht kon krijgen. De eigenaar van de auto kon eerst niet gevonden worden, en daarom werd een beroep gedaan op een takeldienst om de auto te openen. Op dat ogenblik kwam de bestuurster van de auto ter plaatse. Ze meende dat ze niets fout had gedaan. De rekening van de takeldienst zal ze wel gepresenteerd krijgen."

Bewijs maar eens dat het noodzakelijk was

Marc Vranckx

De politie raadt aan om zelf niet in te grijpen, maar de politie te bellen. "Als een wildvreemde, die geen enkele bevoegdheid heeft, de ramen van een auto gaat inslaan, kan hij aangeklaagd worden. En alle eventuele kosten zullen op hem verhaald worden", gaat Vranckx verder. "Want bewijs maar eens dat het noodzakelijk was. Dus politie bellen en die zal ter plaatse komen."

Meest gelezen