Meer mensen solliciteren als huishoudhulp: "Door corona is het profiel van sollicitanten veranderd"

Door de coronacrisis zit het knelpuntberoep van huishoudhulp in de lift. De sollicitanten komen vaak uit sectoren als horeca, toerisme, logistiek en de industrie merken ze bij Huishoudhulp Ferm, met kantoren in Aarschot, Diest, Tienen, Haacht en Halle. 

Door de coronacrisis hebben heel wat mensen noodgedwongen de voorbije weken en maanden ander werk moeten zoeken. Sommigen zochten dan weer iets dat ze met hun job konden combineren. En die nieuwe job vonden ze in de huishoudsector. "Een groot aantal mensen gaat aan de slag als huishoudhulp", zegt Katrien Finaut van Ferm huishoudhulp. “We merken dat het vaak mensen zijn die door corona snel ander werk moeten zoeken. Ze komen vaak uit sectoren als horeca, toerisme, logistiek en industrie."

45 procent meer aanwervingen

Ondanks dat het beroep van huishoudhulp een knelpuntberoep blijft, steeg het aantal aanwervingen met meer dan 45 procent in vergelijking met eind juli/begin augustus 2019: "Ook voor de maand augustus ziet het er veelbelovend uit. En dat is toch opvallend want de zomerperiode is doorgaans een rustige periode qua aanwervingen" Ook het profiel van de sollicitanten is gewijzigd t.o.v. voorgaande jaren gaat Finaut verder: "Vaak zijn het ook profielen die een zelfstandige activiteit uitvoeren zoals schoonheidsspecialistes of kappers die toch een stuk van hun klanten zien verdwijnen en op zoek zijn naar een stabiel inkomen.”

Ook het sociaal contact en onmiddellijk het verschil kunnen maken in wat ze doen is van belang

Katrien Finaut

De sollicitanten zien dat ze een zinvolle taak hebben want door hun werk kunnen bejaarden bijvoorbeeld thuis zelfstandig blijven wonen, zegt Finaut: "Een huishoudhulp doet veel meer dan poetsen, afwassen, bedden opmaken of strijken. Ze koken ook, of doen boodschappen. Ook het sociaal contact met andere mensen is van belang, net zoals onmiddellijk het verschil kunnen maken in wat ze doen. Of het nu is bij oudere mensen of bij gezinnen die gaan werken, wanneer ze thuiskomen en het huishouden is gedaan, geef je die mensen een heel fijn gevoel."

Meest gelezen