Moestuintjes Vilvoorde moeten na 55 jaar verdwijnen voor fietsenstallingen NMBS

Verschillende buurtbewoners van de Parkstraat in Vilvoorde moeten tegen het einde van de zomer afscheid nemen van hun moestuin. In de plaats komt een grote fietsenstalling van de NMBS. "Na 55 jaar moeten we hier plots vertrekken", zegt een verbouwereerde buurvrouw. 

Moniek Jacobs en haar man Julien Strypsteen huren al sinds 1964 een stuk grond van de NMBS. Daar hebben ze zoals vele andere buren een moestuintje aangelegd. Maar dat moet nu plots verdwijnen: "We hebben een brief gekregen van de Stad Vilvoorde waarin de NMBS het huurcontract opzegt.  In de plaats van de tuintjes komen fietsenstallingen. Dat is zeker hun goed recht, maar waarom heel onze tuin ervoor innemen? Die zijn elk 30 meter groot. Dat is niet nodig. Er zou ook een fietspad aangelegd worden, maar dat kan perfect aan de andere kant van het spoor. Enfin ja" zucht Moniek. 

Zeker in tijden waarin we groener moeten leven, is het triestig dat ze ons hofke afpakken

Bijkomend probleem zijn de groenten die Moniek en Julien in de tuin hebben gezaaid : "Eind december van dit jaar moet de tuin helemaal opgeruimd worden zoals in de oorspronkelijke staat. Dat is wel erg krap, daar er nog wintergroenten groeien", zegt Julien. "Als de opzeg vroeger bekend was, had ik die zeker niet geteeld." Moniek gaat nog verder: "En dan heb je nog alle buren die een tuinhuis hebben opgezet. Die moeten dat dus allemaal afbreken tegen het einde van het jaar. Ja, dat nieuws is echt als een bom ingeslagen. Zeker in tijden waarin we groener moeten leven, is het triestig dat ze ons hofke afpakken." 

Reactie NMBS

NMBS is aan het station van Vilvoorde volop aan het werk, om het toegankelijker te maken. In het kader daarvan komt er ook een overdekte fietsenstalling en legt de stad een nieuwe fietsverbinding aan richting het station. Woordvoerder Dimitri Temmerman: "Om beide zaken te kunnen doen, hebben we de gronden opnieuw nodig.  We begrijpen dat dit voor de inwoners vervelend is en zullen dit dan ook met het nodige overleg aanpakken. Zo wordt er in het voorjaar van 2021 alvast een vergadering gepland, waarbij we ook meer info zullen geven over de werken."

Meest gelezen