Takashi Hososhima

Kortrijk wil "patserwagens" aanpakken met microfoons

Kortrijk wil volgende zomer een proefproject opstarten waarbij microfoons ingezet worden om snelheidsovertreders op te sporen. De stad wil specifiek optreden tegen de zogenoemde "patserwagens". Dat zijn opgedreven auto's met een lawaaierige motor. 

In Kortrijk zijn steeds meer klachten over "patserwagens". De bestuurders van die wagens hebben er plezier in om over een korte afstand heel snel op te trekken. "Maar in het centrum van de stad breng je natuurlijk voetgangers, fietsers en spelende kinderen in gevaar", zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Kortrijk gaat daarom microfoons installeren in de stad. 

Wanneer de microfoon een "patserwagen" hoort optrekken, krijgt de politie een melding

Vincent Van Quickenborne, burgemeester van Kortrijk

"We hebben nu al veiligheidscamera's in de stad hangen, maar die kunnen geen snelheid en geluid waarnemen. Maar als je er een microfoon aan koppelt, kan je snelheidsovertreders heel gemakkelijk betrappen", gaat Van Quickenborne verder. "Die zogenoemde "patserwagens" maken veel lawaai als ze optrekken. De microfoon zal op dat moment een geluidspiek waarnemen en dan krijgt de politie een melding." 

Binnenkort al in Genk

De microfoons zouden pas volgende zomer in Kortrijk komen. In afwachting zal de politie er nu al strenger optreden. In Genk, in de provincie Limburg, gaat de politie dit najaar al van start met een gelijkaardig systeem.

Meest gelezen