AFP or licensors

"Totale ravage, vernielde en gebroken stad": dit zien onze reporters in Beiroet, 1 dag na verwoestende explosie

Hoe ziet de Libanese hoofdstad Beiroet eruit, 24 uur na de gigantische ontploffing? De tol is bijzonder hoog: 135 doden, 5.000 gewonden en 300.000 daklozen, en gevreesd wordt dat die cijfers nog fors kunnen oplopen. "De ravage is gigantisch", "chaos overal" en "dit is een economische ramp", vertellen onze reporters ter plaatse. 

De beelden die we te zien krijgen uit de Libanese hoofdstad Beiroet zijn alleszeggend: de stad ligt in puin. Van veel gebouwen blijft niets meer over, het gebied rond de haven is weggevaagd. 

Op deze luchtfoto's van voor en na de ramp zien we hoe de haven helemaal verwoest is: 

"Er is overal chaos", beschrijft VRT-journalist Steven Decraene, die ter plaatse is. "Alle ramen zijn weggeblazen, er ligt overal glas op de straten, alles is vernield in de haven. Doorheen de hele stad zie je gebouwen die volledig weggeblazen zijn. In een straal van 20 kilometer is de impact te zien. Iedereen gaat er ook vanuit dat het dodental nog zal oplopen, want onder de brokstukken en het puin zijn er nog tientallen vermisten. Dit is een vernielde en gebroken stad."

Doorheen de hele stad zie je gebouwen die volledig weggeblazen zijn 

Steven Decraene, buitenlandjournalist

Eenzelfde geluid klinkt bij collega Jeroen Reygaert. "De ravage is gigantisch. Toen we van de luchthaven naar hier reden, zagen we kilometers buiten het centrum overal glas liggen, in hoopjes bijeengeveegd. Bij veel gebouwen is het interieur tot buiten geslingerd, van veel blokken staat alleen het geraamte nog overeind." Op straat ziet hij veel mensen mét mondmasker: "En dat is niet alleen voor de coronacrisis, maar vooral omdat de chemische lucht nog steeds in de stad hangt."

AFP or licensors

Bij de inwoners op straat heerst een mengeling van solidariteit en veel woede. Want de grote vraag blijft: hoe is dit zo fout kunnen lopen? "Er loopt een officieel onderzoek, naar verwaarlozing van opgeslagen goederen. De regering zegt dat het daar fout gelopen is. Eind 2013 werd die lading ammoniumnitraat in beslag genomen van een Moldavische tanker. Er zijn zes officiële waarschuwingen geweest, maar daar is nooit antwoord op gekomen. Mensen zijn woest, dit is geen natuurramp, maar een ramp door verwaarlozing, door corrupte politici."

En, meer nog, hoe zal Beiroet deze ramp te boven geraken? "Er zijn problemen met de voedselbevoorrading, het land had het economisch al moeilijk en nu zijn de grote graanvoorraden in de haven ook nog eens vernield. Dit wordt heel nijpend", voorspelt Decraene. "300.000 Libanezen zijn getroffen, dit is ook een economisch grote ramp. Er is geen coördinatie van bovenaf. Er is nu eerst en vooral nood aan water, voedsel en onderdak."

300.000 Libanezen zijn getroffen, dit is ook een economische ramp

Steven Decraene, buitenlandjournalist

Bekijk hier de uitleg van Steven Decraene in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen