Belgaimage

Vanaf vanavond verkeersproblemen in ruime omgeving van Kennedytunnel in Antwerpen

Vanavond starten grootschalige werkzaamheden in Antwerpen-West, dat is het knooppunt dat de Antwerpse ring vlakbij de Kennedytunnel verbindt met de E17 naar Gent en de E34 naar Knokke. Tot maandagochtend moet je rekening houden met omleidingen en stevige files.

Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, bouwt in de volgende jaren in Antwerpen-West een volledig nieuw knooppunt. Dat is nodig omdat de knoop over een paar jaar - na de opening van de Oosterweelverbinding - meer verkeer te verwerken zal krijgen. Tijdens de bouw zal iedereen over tijdelijke bruggen moeten rijden. Lantis gaat vanaf vanavond twee bestaande bruggen afbreken en de nieuwe tijdelijke bruggen afwerken zodat ze volgende week open kunnen. Daarom zal je omleidingen moeten volgen. 

Het verkeer op de E17 moet in de volgende dagen in beide richtingen over twee smalle rijstroken. Rijd je van de Kennedytunnel naar de E17, dan steek je net na de tunnel de middenberm door. Even voor Zwijndrecht steek je de middenberm opnieuw door en rijd je weer op de rijbaan richting Gent.

Vanaf vanavond breekt Lantis een deel van het knooppunt Antwerpen-West helemaal af, dat zal duren tot maandagochtend

Kom je van de E17 vanuit Gent en wil je naar de E34 dan is er een omleiding via de Kennedytunnel, de A12 en de op- en afrit in Kiel. Zo kan je terug naar de Kennedytunnel en de E34 rijden. Verkeer dat van de E34 vanuit Knokke naar de Kennedytunnel wil rijden, volgt de E17 richting Gent tot aan de nieuwe keerbrug in Kruibeke. Vervolgens kan je via de E17 richting Antwerpen naar de Kennedytunnel.

De oprit van de Blancefloerlaan naar de ring bij Linkeroever blijft zelfs tot 31 augustus dicht. Er is een omleiding via de Blancefloerlaan, de Halewijnlaan, de Charles de Costerlaan en de ring in Sint-Anna-Linkeroever.

Alle omleidingen staan aangeduid op het kaartje hieronder.

(c) Lantis

Wie op donderdag of vrijdag vanuit Limburg of de Kempen naar Gent of de kust wil – en vice versa – kan beter via de Liefkenshoektunnel rijden. De tunnel is in beide richtingen tolvrij van woensdagavond 22 uur tot vrijdagavond 22 uur. Voor alle duidelijkheid: op zaterdag en zondag is er dus géén tolvrije doorgang.

Compleet nieuwe situatie vanaf 20 augustus

Maandagochtend voor de ochtendspits verloopt het verkeer weer normaal maar vanaf donderdag 20 augustus moeten weggebruikers zich nogmaals aanpassen. Dan neemt Lantis de tijdelijke aansluitingen en bruggen op het knooppunt echt in gebruik. Vanaf dan rij je in Antwerpen-West op drie versmalde rijstroken met in- en uitvoegstroken aan de rechterkant van de weg. 

De op- en afritten aan de linkerkant van de weg verdwijnen vanaf donderdag 20 augustus

Op de E17 richting Antwerpen zijn de twee linkerrijstroken in het vervolg voorbehouden voor het verkeer richting Kennedytunnel. De rechterrijstrook is gereserveerd voor uitvoegend verkeer naar de E34 richting Knokke en Waaslandhaven en – verderop - voor invoegend verkeer vanuit Knokke. Deze situatie duurt tot de zomer van 2025, dan is het nieuwe knooppunt helemaal klaar. 

Benieuwd hoe de sloopwerken vorderen? Bekijk vanaf donderdagavond 13 augustus de livestream via https://www.twitch.tv/lantis_live 

Meest gelezen