Provincie Oost-Vlaanderen Toerisme

Verkoelende wandeling in Kluisbos alleen mogelijk met mondmasker

Wie tijdens de komende hittegolf naar het Kluisbos wil om af te koelen, moet ook dààr de coronamaatregelen naleven. In de Vlaamse Ardennen houden die ook een mondmaskerplicht in. Maar in het Kluisbos loopt niet alleen de grens met West-Vlaanderen, ook de grens met Wallonië ligt er. Daardoor gelden er verschillende regels, en zijn niet alle bezoekers op de hoogte van de mondmaskerplicht in het Oost-Vlaamse gedeelte. Boswachters houden de controle, en roepen de politie erbij indien nodig. 

In de hele politiezone Vlaamse Ardennen geldt een mondmaskerplicht: niet alleen in de bebouwde kom, maar ook op verlaten landwegels en in de bossen. Boswachters van het Agentschap Natuur en Bos zijn van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat op pad onder meer om te zien of iedereen in het bos zich aan de coronamaatregelen houdt: afstand houden, geen samenscholingen, en onder meer in het Kluisbos dus ook een mondmasker dragen. 

Kluisbos is een beetje een grensbos

In het Kluisbos grenzen niet alleen Oost- en West-Vlaanderen aan elkaar, maar ook de grens tussen Vlaanderen en Wallonië loopt door het bos. Er gelden dus verschillende regels, en dat is niet vanzelfsprekend. “Toch staat het nergens aangeduid”, zegt Xavier Coppens, die tijdelijk in het Kluisbos de wacht houdt. “We kunnen niet aan alle ingangen, en aan alle grenzen bordjes zetten met de verschillende maatregelen die er gelden. Dat zou chaotisch en verwarrend zijn. Maar we lopen rond en controleren wel natuurlijk.”

(Lees verder onder de foto)

©2020 Roberto Moiola

De controles door de boswachters lopen volgens ‘het gezond verstand’, zegt Coppens. Het heeft geen zin om iedereen aan te spreken die geen mondmasker draagt, want voor sommige mensen is het echt te moeilijk om dat constant op te zetten. “9 op de 10 mensen in het bos volgen de maatregel wel op. Wie dat niet doet, krijgt ook al eens een opmerking van een andere wandelaar. En wij spreken hen ook aan natuurlijk. Meer kunnen ze niet doen, maar dat lukt wel.”

Wij volgen ons gezond verstand, en verwachten hetzelfde van de wandelaars

Xavier Coppens, Agentschap Natuur en Bos

“Wie alleen in het bos rondwandelt zonder masker kan dat zonder probleem. Alleen vragen we wél om het masker op te zetten als er andere wandelaars in de buurt komen. Dat is een kwestie van gezond verstand en respect”, zegt Coppens nog.

Als bezoekers of wandelaars één of meerdere regels aan hun laars blijven lappen, dan roept de boswachter er de politie bij, en volgt een PV. 

Meest gelezen