Verkoeling zoeken in een provinciedomein? Amper nog plaatsen vrij deze week

Zo goed als alle provinciale zwemvijvers en openlucht­zwembaden in Vlaanderen zijn tot en met komende zondag volzet. Door de coronamaatregelen is de capaciteit voor zwemmers beperkt, en moet je van tevoren reserveren. En met de hete dagen die eraan komen, hebben veel mensen dat gedaan. 

Een hittegolf jaagt mensen naar koele plekken, en provinciedomeinen met zwemwater zijn dan voor veel mensen de ideale plek om de dag door te brengen. Alleen is dat dezer dagen niet zo simpel: de capaciteit van de zwembaden en -vijvers is beperkt en op de meeste plaatsen moet je ook op voorhand reserveren. Het gevolg is dat je bij zo goed als alle provincie­domeinen ten vroegste volgende week een plekje kan bemachtigen. 

In de drie Vlaams-Brabantse domeinen zijn voor de rest van de week geen tickets meer te krijgen. De Halve Maan in Diest, maar ook de domeinen van Huizingen en het ploeterbad in Kessel-Lo zijn tot en met zondag volzet.

In de provincie Antwerpen zijn de Nekker en het Zilvermeer helemaal uitverkocht, en bij de Lilse Bergen zijn nog maar enkele plaatsen vrij. In Oost-Vlaanderen zijn er bij domein De Gavers al zeker tot en met zaterdag geen tickets meer voor de strandzone. 

Zuinig zijn

Ondertussen roepen AquaFlanders, de federatie van de waterbedrijven en rioolbeheerders, de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op om verstandig om te gaan met kraanwater. "Nu met z'n allen volop water gebruiken om het gazon te besproeien of de auto te wassen, is geen goed idee", zegt de VMM.

Op verschillende waterwegen in Vlaanderen zijn al waterbesparende maatregelen van kracht. Er geldt een captatieverbod omwille van blauwalgen op verschillende waterlopen, wat meteen ook gevolgen heeft voor de recreatiemogelijkheden en landbouw. In alle provincies geldt een captatieverbod op verschillende onbevaarbare waterlopen.

Door de hoge temperaturen en de lage waterstanden wordt er op sommige plaatsen ook vissterfte verwacht door het gebrek aan zuurstof in de waterlopen. Wanneer je dat opmerkt, contacteer je het best de milieudienst van je gemeente.

Meest gelezen