Radio 2

Visserskapel in Bredene: "Nog elke week komen familieleden van overleden vissers hier hun geliefden herdenken"

Op de hoek van de Kapelstraat en Klemskerkestraat in Bredene bevindt zich de bedevaartsplek "Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Duinen". Je hebt er een mariagrot, een altaar en een kapel die al jaren als visserskapel wordt gebruikt. Nog altijd komen familieleden en collega's van overleden vissers er hun geliefden herdenken.

Als je in Bredene op vakantie bent, ben je er zeker al eens voorbijgewandeld of voorbijgefietst. Op de hoek van de Kapelstraat en Klemskerkestraat vind je het bedevaartsoord "Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Duinen". "Het ontstaan ervan is niet helemaal duidelijk", zegt vrijwilliger Germain Demuynck uit Bredene."Er doen een aantal legendes de ronde. Zo is er het verhaal van een mariabeeld dat is aangespoeld. Dat beeld werd meegenomen naar iemand zijn huis. Plots was het beeldje weer verdwenen en zo ging het heen en weer. Toen dacht men dat dat een teken was en er een kapel moest komen. Maar er zijn nog legendes!"

Visserskapel met bidprentjes

De kapel die op het domein te vinden is, is in de loop der jaren een visserskapel geworden. In de kapel hangen foto's van vissers en zeemanslui die op zee het leven hebben gelaten. "Er hangt een foto van een schip dat ze nooit meer teruggevonden hebben. Een familielid van iemand die toen het leven liet, komt hier nog altijd de mariagrot poetsen. Ook de moeder van een jongeman die op zee stierf, komt hier nog elke week langs. Even een kaarsje branden en tot rust komen", vertelt Germain.

Elke zaterdag in juli en augustus worden er aan de visserskapel eucharistievieringen gehouden in openlucht. Het aantal mensen wordt er wel beperkt om de viering coronaproof te laten plaatsvinden.

Radio 2

Meest gelezen