Bron: Google Maps.

Vleesbedrijf Westvlees plaatst 225 personeelsleden in quarantaine: "Gelijkaardig aan Tönnies in Duitsland" 

Bij het vleesverwerkend bedrijf Westvlees in Westrozebeke zijn zeker 16 mensen besmet met het coronavirus. Het bedrijf heeft daarom de volledige afdeling versnijderij gesloten. 225 personeelsleden zijn getest en moeten minstens een week in thuisisolatie blijven. Het agentschap voor voedselveiligheid FAVV benadrukt dat er geen enkel risico is om producten van Westvlees te eten.

De alarmbellen gingen gisteren af nadat zes personeelsleden besmet bleken. Zij werden meteen in quarantaine gezet. Vier van hen hebben een Franse nationaliteit. "Daarop zijn gisteren al 150 tot 200 testen uitgevoerd bij de werknemers van de snijafdeling", vertelt burgemeester Francesco Vanderjeugd.

Morgenmiddag testresulaten

Hoeveel personeelsleden in totaal besmet zijn, is nog niet bekend. Momenteel zijn er al zeker 16 positieve gevallen, maar dat aantal zal vermoedelijk nog oplopen. "Het gaat zowel om Belgen als niet-Belgen", zegt product manager Manuel Goderis van Westvlees. "Er springt geen bepaalde groep uit", benadrukt hij. 

"Nu wachten we nog de resultaten van de tests af", zegt de burgemeester. "Normaalgezien moeten die tegen vanavond of ten laatste morgenmiddag binnen zijn." Uit voorzorg is de volledige afdeling versnijderij van het bedrijf gesloten.

Bekijk hier het interview met burgemeester Francesco Vanderjeugd (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Niet volledig bedrijf op slot

Iedereen die er werkt, moet verplicht in quarantaine, net als de mensen van hun huishouden die ook voor Westvlees werken. Ook als hun test negatief is, moeten de personeelsleden minstens een week in thuisisolatie blijven.

Volgens Vanderjeugd is het niet aan de orde om het volledige bedrijf te sluiten. De getroffen afdeling werkt namelijk voldoende afzonderlijk van de rest van het bedrijf, zegt hij. "De ventilatie is niet verbonden met de andere afdelingen, er zijn ook aparte kleedkamers voor de werknemers. Er is dus geen reden om zo'n drastische maatregelen te nemen." 

Er is geen enkel geval bekend bij de andere afdelingen

Manuel Goderis, Westvlees

"Er is geen enkel geval bekend bij de andere afdelingen", benadrukt Goderis ook, en eerder werden er geen besmettingen bij het bedrijf vastgesteld. Ook hij vindt het dan ook niet aan de orde om het volledige bedrijf te sluiten. 

De activiteiten van de snijafdeling zullen overgenomen worden door de site in Aubel, in Luik, weet Vanderjeugd. "Dat zal natuurlijk een impact hebben op de organisatie", zegt Goderis. De klanten zouden zich "constructief" opstellen, en begrip tonen voor de situatie. 

Tönnies

Het verhaal van Westvlees doet meteen denken aan het Duitse vleesbedrijf Tönnies, waar halfweg juni een grote broeihaard van het virus werd vastgesteld.

Bij Tönnies testten uiteindelijk ongeveer 1.400 medewerkers positief. "Dit is een beetje gelijkaardig aan de situatie in Duitsland", zegt Vanderjeugd. Toch zijn er ook duidelijke verschillen. Zo speelden de woon- en leefomstandigheden van het personeel bij Tönnies vermoedelijk een rol bij de verspreiding van het virus.

Voedselveiligheid

Het agentschap voor voedselveiligheid FAVV benadrukt intussen dat er geen gevaar is om het vlees van Westvlees te eten. "Er is geen enkele aanwijzing dat corona kan worden overgedragen via voeding", zegt woordvoerder Hélène Bonte.

Er is geen enkele aanwijzing dat corona kan worden overgedragen via voeding

FAVV

"Het virus wordt in de eerste plaats van mens op mens overgedragen. Dat is ook zo gezegd door de Europese Commissie. Op dit moment is er dus geen enkel gevaar voor de voedselveiligheid", zegt ze.

Westvlees is sinds jaren een van de belangrijkste Europese producenten van vers en bereid varkensvlees. Het verwerkt 1,4 miljoen varkens per jaar tot ruim 140.000 ton varkensvlees, en heeft klanten in 50 landen. In totaal werken 850 werknemers op de site in Westrozebeke, waarvan 225 mensen op de snijafdeling. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen