Rode Kruis stelt gerust: "Mensen zijn bang besmet te raken op bloedinzameling, maar angst is niet nodig"

Het Rode Kruis vreest dat donoren hun donaties uitstellen uit angst om besmet te raken met het coronavirus. De woordvoerder van het Rode Kruis, Nena Testelmans, benadrukt dat die angst onterecht is. Bovendien zorgt die angst ervoor dat de voorraad aan bloedplaatjes naar een alarmerend laag peil is gezakt.

Videospeler inladen...

Rode Kruis-Vlaanderen deelde eergisteren mee dat de opkomst van bloeddonoren drastisch was teruggevallen. “We weten dat de zomerperiode sowieso wel een moeilijke periode is omdat mensen op vakantie gaan of gewoonweg niet met bloed geven bezig zijn. Maar nu, door de stijgende coronacijfers, zien we toch wel een sterke daling van de opkomsten die we zeker niet zouden verwachten”, legt Nena Testelmans, woordvoerder van het Rode Kruis, uit. Het Rode Kruis vermoedt dat bloeddonors hun donaties uitstellen uit angst om besmet te raken met het coronavirus.

Testelmans benadrukt dat die angst niet nodig is, aangezien er strikte maatregelen worden genomen bij de bloedinzamelingen: “Donoren moeten een afspraak maken zodat we nooit met te veel op één plaats zijn, iedereen draagt een mondmasker en we ontsmetten elk oppervlak.” Bovendien is het coronavirus niet overdraagbaar via het bloed. “Je kan niet besmet raken als je bloed van iemand die COVID-19 heeft, zou krijgen.”

Meest gelezen