235 klachten over corona-interventies van politie: "Onterecht, slecht behandeld of passieve houding"

Het Comité P, dat toezicht houdt op onze politiediensten, heeft sinds de start van de lockdown al 235 klachten gekregen over corona-interventies van de politie. Dat schrijft De Tijd. Sommigen vinden dat ze onterecht een boete kregen, anderen zeggen dat de politie hen slecht behandeld heeft.

Sinds het opleggen van de coronaregels midden maart heeft Comité P, dat toezicht houdt op de politiediensten, 235 klachten ontvangen van mensen die zich onheus behandeld voelen door de politie bij het controleren van de coronaregels. Dat schrijft De Tijd. 

De redenen voor de klachten zijn divers: sommigen zijn kwaad dat ze een boete kregen voor het overtreden van een coronamaatregel en betwisten de vaststellingen, anderen zijn niet te spreken over de houding van de politiemedewerker. "Burgers hebben het dan onder andere over agressief gedrag of onbeleefd taalgebruik," zegt Nancy Van Barel, de woordvoerster van het Comité P.

Maar er komen ook klachten over agenten die zelf te weinig hygiënische maatregelen hebben genomen. "Zo zouden sommigen geen mondmasker of handschoenen dragen, geen alcoholgel gebruiken of niet voldoende afstand houden." Tot slot zijn er klachten over politiemensen die niet hebben opgetreden of passief bleven na het melden door burgers van inbreuken op de coronamaatregelen.

Tiental Antwerpenaars trekt naar rechter tegen avondklok

Een groep van tien Antwerpenaars trekt intussen naar de rechter tegen de avondklok die vorige week van kracht werd in de provincie. Ze hebben een verzoekschrift klaar voor de Raad van State waarin ze een schorsing vragen van de maatregel. Volgens hen is de avondklok in ons land ongrondwettelijk. Vanaf 23.30 uur tot 06.00 uur mogen inwoners van de provincie Antwerpen in principe het huis niet uit. 

De maatregel is buiten proportie

Carim Bouzian

"De maatregel is volgens ons buiten proportie", zegt Carim Bouzian, één van de groep van tien. "Het doet veel pijn aan de ondernemers in de stad: de winkels, de cultuursector en de horeca. En er zijn andere maatregelen mogelijk, zoals een samenscholingsverbod."

Meest gelezen