Maxime Anciaux - All rights reserved

Al 67 coronagevallen bij vleesbedrijf Westvlees in Westrozebeke, vandaag is er crisisoverleg

Bij het vleesverwerkend bedrijf Westvlees in Westrozebeke zijn in totaal al 67 werknemers besmet met het coronavirus. Dat blijkt uit de resultaten van 193 COVID-testen bij medewerkers van de snijafdeling. De 225 medewerkers van die afdeling werden woensdag al uit voorzorg in quarantaine geplaatst. Er komt een lijst met de woonplaats van de besmette medewerkers. De betrokken burgemeesters overleggen vandaag over de situatie. 

Bij Westvlees, een van de belangrijkste Europese producenten van varkensvlees, gingen de alarmbellen dinsdag af, toen zes werknemers besmet bleken te zijn met het coronavirus. Daarop werd besloten om alle werknemers van de snijafdeling te testen. Voorlopig werden 193 van de 225 werknemers van de afdeling getest.

Intussen zijn 164 testresultaten binnen. Daaruit blijkt dat in totaal al 67 werknemers van de versnijderij besmet zijn met het coronavirus, 16 daarvan waren woensdag al bekend. Het bedrijf laat vandaag nog de werknemers van de snijafdeling testen die nog niet waren getest. Het aantal positieve gevallen kan dus nog oplopen.

Uit voorzorg werd woensdag de snijafdeling al gesloten en de 225 medewerkers werden in quarantaine gezet. De andere afdelingen van het bedrijf zijn nog open, omdat de getroffen afdeling voldoende afzonderlijk van de rest van het bedrijf zou werken. Bovendien zijn er geen andere besmettingen bekend in de andere afdelingen. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Lijst met woonplaatsen

Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) van Staden, waar Westrozebeke een deelgemeente van is, spreekt van een ernstige uitbraak. In een reactie aan VRT NWS zegt hij dat er een lijst komt met de woonplaatsen van de positief geteste werknemers. “Alle betrokken burgemeesters zullen daarvan op de hoogte gebracht worden door het Agentschap Zorg.” 

Vandaag volgt er overleg tussen de burgemeesters uit de regio. Zij zullen dan bekijken welke maatregelen er moeten worden getroffen. Ook waarnemend gouverneur Anne Martens volgt de situatie van nabij op.

Westvlees is sinds jaren een van de belangrijkste Europese producenten van vers en bereid varkensvlees. Het bedrijf verwerkt 1,4 miljoen varkens per jaar tot ruim 140.000 ton varkensvlees, en heeft klanten in 50 landen. In totaal werken 850 werknemers op de site in Westrozebeke, waarvan 225 mensen op de snijafdeling.

Bekijk hier meer uitleg van onze reporter Lieven Verstraete in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen