Ook West-Vlaamse steden staan stil bij 75 jaar kernaanval op Hiroshima

Onder impuls van vredesstad Ieper hijsen vandaag 395 Belgische steden en gemeenten de vlag van Mayors for Peace, of "Burgemeesters voor de vrede". De groep burgemeesters doen dit elk jaar op 5 augustus, de dag dat de Verenigde Staten een atoombom dropten op de Japanse stad Hiroshima. De burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki startten in 1982 een internationaal netwerk, waar ook vredesstad Ieper een rol in speelt. 

Op 5 augustus 1945 bombardeerden de Verenigde Staten de Japanse stad Hiroshima met een atoombom. Daarna volgde Hiroshima. Op die manier kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Het aantal slachtoffers bepalen is geen eenvoudige kwestie. Door de straling hadden de bombardementen een lange nawerking. Het eerste bombardement maakte bijna 240.000 dodelijke slachtoffers. Het tweede meer dan 70.000. Ook jaren na datum maakten de bommen nog slachtoffers. De nucleaire straling veroorzaakte een toename van miskramen en geboorten met afwijkingen. 

Opgericht in Japan

Het is dus geen toeval dat Mayors for Peace is opgericht door de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Ze vonden in vredesstad Ieper een medestander. Ieper herkent zich in de twee Japanse steden. Ook Ieper werd verwoest, maar dan tijdens de Eerste Wereldoorlog. Mayors for Peace is intussen een internationaal netwerk van bijna 8000 steden en gemeenten over 164 landen. De steden zetten zich in voor vrede en nucleaire ontwapening. De stad Ieper nodigde ook andere gemeenten en steden uit om dit jaar mee te doen en kon zo 20 nieuwe steden en gemeenten overhalen om alsnog lid te worden. In totaal telt ons land nu 395 leden.

Bijzondere editie

Dit jaar is een bijzondere editie van de herdenking door Mayors for Peace, omdat de aanval 75 jaar geleden is, en omdat de wereld in de ban is van het coronavirus. In Ieper hees de burgemeester de vlag op het grasveld aan de hoek van het Vandepeereboomplein en Sint-Maartensplein. Normaal gebeurt dat met een ceremonie, maar wegens de coronacrisis werd die geschrapt. Speciaal voor de  75-jarige herdenking werd wel de videoboodschap “No more Hiroshima! No more Nagasaki!” opgenomen. Die is te bekijken via de website en socialemediakanalen van Mayors for Peace. 

Postertentoonstelling

Ieper bood alle Belgische leden van het Mayors for Peace-netwerk ook de mogelijkheid aan om een postertentoonstelling op te stellen in hun stad of gemeente. De tentoonstelling toont de impact van de nucleaire aanvallen op Japan, in foto’s en tekeningen van mensen die alles zelf beleefd hebben. 45 lokale besturen besloten de posters te afficheren. In Ieper is de tentoonstelling op drie locaties in de stad te bezichtigen: aan de uitgang van het In Flanders Fields Museum, in de bibliotheek en in de hal van AC Auris.  

Actie in Brugge

In Brugge werd "Give peace a chance" van John Lennon op de beiaard gespeeld. Een twintigtal vredesactivisten ontrolden spandoeken en wezen erop dat ons land nog altijd kernkoppen opslaat voor de Verenigde Staten. "Wij staan hier en we voeren vandaag actie omdat wij willen dat België de kernwapens uit Kleine-Brogel verwijdert. We willen ook dat België het VN-verdrag op het verbod van kernwapens ondertekent en we willen ook dat wereldwijd het kernwapenarsenaal afgebouwd wordt", zei Hilde Naessens van Vredesactie. 

Meest gelezen