Al 84 pv's voor niet respecteren avondklok in Antwerpen

Tijdens de eerste week dat de avondklok van kracht was in de provincie Antwerpen, heeft de Antwerpse lokale politie al 84 keer een proces-verbaal opgesteld voor mensen die tussen 23.30 uur en 06.00 uur zonder goede reden buiten waren. 

Sinds vorige week woensdag mag niemand in de hele provincie Antwerpen nog de straat op vanaf 23.30 uur tot 06.00 uur. Die maatregel kadert in een hele resem verstrengingen om de verspreiding van het coronavirus in de provincie tegen te gaan.

De maatregel is dus één week in voege en in die periode schreef de Antwerpse lokale politie al 84 processen-verbaal uit voor het niet respecteren van die avondklok. De overtreders bevonden zich tussen 23.30 uur en 06.00 uur op het openbaar domein en konden niet aantonen dat ze daar een noodzakelijke reden voor hadden.

Verder kregen meer dan 500 mensen een proces-verbaal omdat ze hun mondmasker niet droegen (of bij zich hadden) op het openbaar vervoer of een publieke plek. In totaal werden in Antwerpen van 29 juli tot 5 augustus 627 pv's opgesteld voor inbreuken op coronamaatregelen. 77 procent ging dus over het niet of verkeerd dragen van een mondmasker. De politie controleerde ook heel wat horecazaken, waarvan er 40 niet in orde bleken met de registratieplicht van hun cliënteel. 

Sinds de start van de tweede golf coronabesmettingen valt volgens de Antwerpse politie opnieuw een stijging van het aantal inbreuken op te merken, omdat er wellicht weer strengere maatregelen gelden én omdat er weer meer gecontroleerd wordt.

Aanvechten avondklok

Intussen hebben een tiental Antwerpenaren beslist om de avondklok aan te vechten. Ze vinden de maatregel ongrondwettelijk en vragen de Raad van State om de regel te schorsen. De beslissing wordt midden volgende week verwacht.

Bekijk hieronder een reportage uit "Het Journaal" over de avondklok. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen