AP

Havenopzichters Beiroet onder huisarrest na explosie, "dodental zal oplopen want nog veel vermisten" 

In Libanon zijn enkele verantwoordelijken van de haven van Beiroet onder huisarrest geplaatst. Eergisteren ontplofte er een pakhuis met bijna 3.000 ton ammoniumnitraat. Experts noemen het een van de zwaarste niet-nucleaire ontploffingen ooit. De explosie heeft het leven gekost aan al zeker 137 mensen en er zijn ook al 5.000 gewonden geteld. VRT-journalist Jeroen Reygaert, die in Beiroet is, verwacht dat het dodental nog zal oplopen. "Dat kan niet anders als je de ravage hier ziet." 

Bij de ramp lieten 137 mensen het leven, er zijn meer dan 5.000 gewonden en 300.000 mensen zijn dakloos. De materiële schade is enorm, tot in een omtrek van 20 kilometer. "Dat dodental zal nog oplopen, dat kan niet anders als je de ravage hier ziet", zegt Jeroen Reygaert. "Er zijn ook nog altijd veel mensen vermist. Meer dan de helft van de stad heeft op een of andere manier wel iets van schade, dan kan het niet anders dat er nog slachtoffers gaan bijkomen en dat die dodentol nog een paar keer bijgesteld zal worden." 

De Libanese regering heeft gisteren tijdens een spoedbijeenkomst beslist om alle havenopzichters die verantwoordelijk zijn voor opslag en veiligheid onder huisarrest te plaatsen. Het leger zal op dat huisarrest toezien terwijl het onderzoek loopt. Daarnaast moet het leger ook het havengebied afsluiten en voorkomen dat er geknoeid wordt met het bewijsmateriaal. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Uit de eerste vaststellingen in het onderzoek blijkt dat jarenlange nalatigheid en gebrek aan actie, in verband met de opslagplaats van het ammoniumnitraat, ertoe hebben geleid dat de explosies konden plaatsvinden. Het probleem rond de veiligheid van het opgeslagen materiaal is "al voor verschillende commissies en rechters verschenen", verklaarde een officiële bron aan het persagentschap Reuters. Maar er werd “niets ondernomen om het zeer brandbare materiaal te verwijderen”. Volgens de bron zou de brand begonnen zijn in de haven in magazijn 9 en heeft het vuur zich verspreid naar magazijn 12 waar het ammoniumnitraat was opgeslagen.  Experts noemen het een van de zwaarste niet-nucleaire ontploffingen ooit. 

Regering moest wel iets doen, zelf krijgt ze striemende kritiek van de bevolking

VRT-journalist Jeroen Reygaert is in Beiroet

"De regering moest wel iets doen", verduidelijkt Jeroen Reygaert.  "Zelf krijgt ze striemende kritiek van de bevolking. Deze grote explosie is de druppel die de emmer doet overlopen. Het ging al slecht met het land: de inflatie stijgt, er is veel armoede en corruptie en daar komt nu nog eens die ontploffing bij, de helft van de hoofdstad ligt in puin, de haven ligt in puin. Al sinds vorig jaar zijn er hier protesten, de onvrede bij de burgers wordt hierdoor alleen maar aangewakkerd en ik denk dat het protest hier feller en feller zal worden." (Over de problemen in Libanon leest u meer in dit artikel)

Beluister het gesprek met Jeroen Reygaert in "De ochtend": (en lees daaronder verder)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Noodtoestand

De noodtoestand is intussen ook uitgeroepen. Dat betekent dat het leger wordt ingezet, bijvoorbeeld om openbare gebouwen te beschermen. "Aan de Blauwe Moskee was er een solidariteitsactie, maar er werd ook gescandeerd tegen de regering en meteen stonden er legervoertuigen", zegt Reygaert. "Dat noodplan moet alles wat rustig houden hier en in goede banen leiden." 

De omvang van de ramp en de verwoesting die is aangericht, worden ook steeds duidelijker. De inwoners van Beiroet proberen zich intussen staande te houden tussen het puin.  De regering is kop van Jut, maar onderling is er wel erg veel solidariteit. Voor de Blauwe Moskee zijn al snel kraampjes opgedoken waar vrijwilligers voedsel en water uitdelen aan wie niets meer heeft. 

"Buitenlandse hulp echt nodig"

Vanuit het buitenland komt er intussen volop hulp. Vandaag zal de Franse president Emmanuel Macron Beiroet ook bezoeken. "Hij komt zich hier persoonlijk informeren over de toestand", zegt Reygaert. "Frankrijk en Libanon hebben historisch erg nauwe banden. Het is ongeveer een eeuw geleden dat ze Libanon opgericht hebben." Frankrijk stuurt al  twee legervliegtuigen naar Libanon, met aan boord spoedartsen en medisch hulpmateriaal. En ook het search & rescue-team van Nederland is al geland. "Buitenlandse hulp zal echt nodig zijn, want er is hier bij de burgers weinig hoop op een snelle heropbouw. Intussen is het hier behelpen met plastic noodconstructies en borstels", besluit Reygaert.

Bekijk hieronder beelden uit "Het Journaal" over het drama in Beiroet.  

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
AP

Meest gelezen