Kathleen De Smedt

Bijzonder druk bij grootste ijsjesfabrikant van de Benelux: "We maken 1 miljard ijsjes per jaar"

Het is bijzonder druk bij Ysco, de grootste ijsjesfabrikant van België, Nederland en Luxemburg. Het bedrijf in Langemark-Poelkapelle produceert elk jaar 1 miljard ijsjes. De coronacrisis heeft geen negatieve impact gehad. "Integendeel", zegt Kathleen van Ysco. "Heel wat mensen werkten de afgelopen weken thuis en de kinderen moesten minder naar school. Een ijsje is perfect om even de zorgen te vergeten."

Het wordt de komende dagen erg warm. Ideaal weer om van een ijsje te smullen. Bij Ysco in Langemark-Poelkapelle maken ze ijs voor de huismerken van supermarktketens. Meer dan 90 procent van wat ze maken gaat naar het buitenland. "We exporteren vooral binnen Europa", vertelt Kathleen van Ysco. 

"We hebben hele krachtige productielijnen. Zo kunnen we tot 36.000 ijshoorntjes per uur maken", gaat Kathleen verder. "Dan hebben we ook nog ijsjes op een stokje, de zogenaamde "frisco's", daarvan produceren we er meer 1 miljoen per dag. Alles samen maken we 180 miljoen liter ijs per jaar. Dat zijn meer dan 1 miljard porties ijs."

Corona heeft positief effect

Bij Ysco draaien ze altijd op volle kracht, maar de laatste maanden draaien ze recordvolumes. "De mensen willen precies meer ijs eten", zegt Kathleen. "Tijdens de coronacrisis zijn we nooit gestopt met produceren. Ons personeel is heel erg flexibel geweest. We mogen trots zijn op onze mensen."

"Hoe het volgens mij komt dat er zoveel ijs wordt gegeten? Wel, een ijsje eten wordt nog altijd gezien als een verwenmomentje. Tijdens de eerste piek waren heel wat mensen thuis aan het werk. Ook de kinderen waren vaker thuis. Dan grijp je sneller naar een tussendoortje. Het was ook redelijk warm tijdens die periode, dus dan is het extra genieten als je kiest voor een verfrissend ijsje", concludeert ze.

Meest gelezen