Boerenbond is tegen industriezone in natuurgebied de Groene Delle: “Omwille van de natuurcompensaties in landbouwgebied”

Niet alleen natuurliefhebbers verzetten zich tegen de plannen om een industriegebied te ontwikkelen in het natuurgebied de Groene Delle in Stokrooie (Hasselt) en Lummen. Ook de Boerenbond dient er een bezwaar tegen in. De organisatie vreest dat de natuur die verloren gaat, gecompenseerd zal worden in landbouwgebied. 

Als het industriegebied er komt in de Groene Delle in Stokrooie (Hasselt) en Lummen, dan moet de natuur die verloren gaat op een andere plaats gecompenseerd worden. “Maar dat gaat niet enkel om de 20 hectare aan natuur die dan verloren gaat”, legt Peter Bruggen van de Boerenbond uit. “Bij boscompensaties spreken we al gauw over 3 maal die oppervlakte, 60 hectare dus. En we hebben het gevoel dat men in dit dossier voor die compensatie naar landbouwgebied gaat kijken. En daar passen wij voor.”

We zouden wel eens als enige de dupe kunnen zijn 

Volgens de Boerenbond is er de afgelopen 13 jaar bijna 11.000 hectare aan landbouwgrond in Vlaanderen verdwenen door de compensatie van natuurgebieden en de aanleg van industriegronden en recreatiegebieden. “We begrijpen dat het belangrijk is dat natuur die verloren gaat, gecompenseerd moet worden’, benadrukt Bruggen. “Maar dat hoeft toch niet altijd op landbouwgronden te zijn. We hebben het gevoel dat wij wel eens al enige de dupe kunnen zijn van de huidige plannen rond de Groene Delle. We vinden ook dat er voor die compensatie niet alleen naar de regio rond Hasselt moet gekeken worden. De Groene Delle is een Vlaams project, die compensatie kan ook op andere plaatsen in Vlaanderen gerealiseerd worden.”

Het openbaar onderzoek over de plannen in de Groene Delle loopt nog tot 7 augustus. Daarna is het aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om een beslissing te nemen over het dossier. 

Meest gelezen