Brussels Airlines boekte 182 miljoen euro verlies in eerste zes maanden van 2020 

De coronacrisis heeft Brussels Airlines opgezadeld met een verlies van 182 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2020. De inkomsten van de luchtvaartmaatschappij daalden in het eerste half jaar maar liefst met 63 procent tegenover vorig jaar. Er werden ook 67 procent minder passagiers vervoerd. 

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines en het Duitse moederbedrijf Lufthansa maken vandaag cijfers bekend over de economische verliezen door de coronacrisis. 

Dat de luchtvaartsector zwaar getroffen is door de sluiting van de grenzen tijdens de eerste golf, de feitelijke stopzetting van toerisme en de blijvende angst bij burgers om te vliegen, is een understatement. 

Van 21 maart tot en met 14 juni schrapte Brussels Airlines al zijn lijnvluchten. Het voerde enkel nog vluchten uit voor repatriëring en medisch transport. Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar vervoerde Brussels Airlines daardoor 67 procent minder passagiers (1,6 miljoen).

182 miljoen verlies

In totaal verloor Brussels Airlines 182 miljoen euro in de eerste zes maanden van dit jaar. De inkomsten daalden met 63 procent in vergelijking met vorig jaar (252 miljoen euro nu, 684 miljoen euro in 2019). Voor moederbedrijf Lufthansa, waar ook Austrian Airlines, Swiss International Air Lines, en Eurowings onder vallen, loopt het verlies op tot 3,6 miljard.

Halfweg juli bereikten Brussels Airlines, moedermaatschappij Lufthansa en de Belgische Staat een akkoord om Brussels Airlines extra financiële steun te geven. De Belgische regering geeft de luchtvaartmaatschappij een lening van 290 miljoen euro, Lufthansa investeert 170 miljoen euro in zijn Belgische dochtermaatschappij.

Over de toekomst van het personeel is sinds vorige week meer duidelijkheid: 60 mensen zullen gedwongen worden tot ontslag, 280 werknemers van de luchtvaartmaatschappij tekenden in op een vrijwillige vertrekregeling. Veertig kozen voor vervroegd pensioen, 110 gaan op pensioen en 26 verlaten het bedrijf met een SWT-regeling (het vroegere brugpensioen, red.). Zo'n 99 werknemers kozen ervoor om deeltijds te gaan werken. Eerder raakte al bekend dat dankzij deeltijds werk en seizoenscontracten voor cockpit- en cabinepersoneel, in die departementen geen ontslagen zouden vallen. 

Op 15 juni startte Brussels Airlines zijn vluchten weer op en die worden geleidelijk weer opgevoerd "in overeenstemming met de marktvraag en rekening houdend met de voortdurend veranderende reisbeperkingen", klinkt het. Wegens de onzekerheid rond de coronacrisis doet de maatschappij geen voorspellingen voor de rest van het jaar.

Meest gelezen