Chantal Deschepper (Natuurpunt): "Er zijn meer wespen dan vorig jaar en eigenlijk is dat goed nieuws"

Door de zachte winter van 2019 - 2020 zijn er meer koninginnen uitgevlogen en daardoor zijn er deze zomer veel meer wespennesten dan vorig jaar. Dat is eigenlijk heel positief nieuws. Wespen zijn immers zeer nuttige dieren, die veel bladluizen en andere schimmelbeestjes opeten. We kunnen wespen bovendien heel makkelijk uit onze buurt houden door hen op afstand te lokken met zoetigheden. Chantal Deschepper van Natuurpunt gaf tips met tekst en uitleg in Start je dag op Radio 2 Antwerpen.

"We kunnen heel veel dingen doen om te vermijden dat wespen in onze buurt komen", legt Deschepper uit. "Als je een fruitboom hebt bijvoorbeeld, laat dan wat afgevallen fruit achteraan in je tuin liggen, dan gaan ze vanzelf dààr naartoe. Je kan ook achteraan in je tuin een lege confituurpot of iets anders met een zoete geur en smaak zetten of leggen. Als je geen wespen op je terras wil, leg dan een halve citroen met kruidnagel in op je tafel. Wespen zullen dan wegblijven want ze houden niet van die geur."

We moeten wespen niet lief vinden, maar er wel respect voor hebben

Chantal Deschepper van Natuurpunt

Wespen worden pas lastig op het einde van de zomer. Er zijn dan geen larven meer, en dus ook niet veel voedsel voor de wespennesten. "Het is dan pas dat wespen naar je picknicktafel komen en ze lastiger worden omdat ze honger hebben", legt Deschepper uit. "Op die momenten is het nog veel meer van belang om geen zoetigheid, vlees of alcohol in je buurt te hebben", besluit ze.

Tegen eind september zijn de beestjes dan weer verdwenen. Alle nuttige info over wespen vind je ook op de website van Natuurpunt. 

Meest gelezen