Heide staat weer in bloei: “Hopelijk valt er nog genoeg regen, anders verdort alles opnieuw”

In heel wat Limburgse natuurgebieden verschijnt stilaan een paarse gloed. Want de heide begint te bloeien. Maar de boswachters vrezen dat de hittegolf en de aanhoudende droogte ook dit jaar spelbrekers zullen zijn en de heide weer zal verdorren. 

Onder meer in de natuurgebieden De Teut in Zonhoven en de Mechelse Heide kleurt de natuur al volop paars. “Ja, het is begonnen”, vertelt boswachter Corina Cools. “De heide begint al mooi paars te worden in het Nationaal Park Hoge Kempen, het is echt heel mooi om te zien!” Toch zijn de boswachters bezorgd, want de afgelopen twee zomers kreeg de heide het zwaar te verduren door de droogte. Grote delen van de heideterreinen stierven af. En net nu de heide weer in bloei staat, begint er een hittegolf. “In 2018 en 2019 hebben de heidestuiken al veel stress meegemaakt door de aanhoudende droogte. De heide is toen verdord en op veel plaatsen ook afgestorven. We dachten dat het dit jaar wel zou meevallen. Maar met die hittegolf nu is dat niet zeker. Dus we hopen toch op wat regen in de loop van augustus.”

Gevolgen

Als de heide voor de derde zomer op rij verdort, dan is dat geen goede zaak voor insecten zoals de heivlinder en de zandbij. “Als die wilde bijen niet genoeg nectar kunnen vinden in de heide krijgen ze het moeilijk. En dan gaat het hele bijenvolk dood. Volgend jaar zullen er dan een pak minder wilde bijen zijn in onze natuurgebieden.”

Meest gelezen