Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Deutsche Bank overhandigt gegevens over leningen VS-president Trump aan gerecht in New York

Deutsche Bank heeft de openbaar aanklager in New York inzage gegeven in de leningen die de grootbank heeft verstrekt aan de bedrijven van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat meldt de New York Times. Volgens de krant heeft de bank het conglomeraat van Trump in twintig jaar tijd ruim 2 miljard dollar geleend. Maar het gerecht vermoedt belastingfraude.

Aanklager Cyrus Vance leidt het onderzoek. Hij vermoedt dat Trump met zijn ondernemingen belastingfraude heeft gepleegd, en wil de belastinggegevens van Trump en zijn bedrijven over een periode van acht jaar inzien. Het onderzoek startte nadat Trumps vroegere advocaat Michael Cohen tegenover het Amerikaanse Congres verklaarde dat Trump vaak loog tegen de belastingdiensten over de waarde van zijn bezit. Het is niet het enige onderzoek naar Trumps belastingaangiften.

De Trump Organization is een conglomeraat van zowat vijfhonderd bedrijven. Het is in 1923 door de ouders van de huidige Amerikaanse president gesticht, en is nog altijd eigendom van Donald Trump. Maar toen hij president werd, heeft hij de leiding van de organisatie overgedragen aan zijn kinderen. Volgens president Trump maken alle onderzoeken deel uit van een "heksenjacht", die politiek gemotiveerd is. Zowel Cyrus Vance als de New Yorkse hoofdaanklager Letitia James, die een ander onderzoek leidt, zijn Democraten.

Meest gelezen