Branden in de haven van Beiroet in de nacht na de explosie.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Explosie Beiroet was 100 keer krachtiger dan zwaarste niet-nucleaire bom

Volgens Britse experten is de recente explosie in Beiroet 'ongetwijfeld' een van de krachtigste niet-nucleaire ontploffingen uit de geschiedenis. Ze zou een kracht gehad hebben equivalent aan 1.000 tot 1.500 ton TNT, wat betekent dat ze 100 keer krachtiger was dan de zwaarste conventionele bom en zowat een tiende van de kracht had van de atoombom op Hiroshima. 

Volgens de specialisten van de Blast & Impact Dynamics Research Group van de University of Sheffield zijn er eenvoudige vuistregels om aan de hand van de maximale grootte van de vuurbal na de explosie de grootte van de explosieve lading die ontploft is te berekenen. 

Uit metingen aan de hand van video's die na de ontploffing online verschenen, kwamen de wetenschappers tot de conclusie dat de explosie overeenkwam met de ontploffing van 1.000 tot 1.500 ton TNT-springstof.  

Ze geven wel toe dat die metingen niet erg nauwkeurig waren en blijven hun schattingen bijwerken, maar deze schatting werd ook bevestigd door metingen van de tijd die verstreek tussen de ontploffing, en de aankomst van de schokgolf op punten honderden meters verwijderd van de plaats van de ontploffing. De schatting komt ook overeen met de kracht van een ontploffing van 2.750 ton ammoniumnitraat, wat de oorzaak zou geweest zijn van de explosie in de haven van Beiroet.

"Wat ook de precieze omvang van de lading mag geweest zijn, dit is ongetwijfeld een van de grootste niet-nucleaire ontploffingen uit de geschiedenis, veel groter dan om het even welk conventioneel wapen", zei professor Andy Tyas van het team aan The Australian Associated Press. 

Er zijn al eerder dergelijke industriële ongelukken gebeurd met ammoniumnitraat, een van de zwaarste was de ontploffing van een scheepslading van 2.300 ton in de haven van Texas City in 1947. 

Volgens professor Tyas veroorzaakt de schokgolf van een dergelijke zware explosie dodelijke verwondingen en zware schade aan gebouwen tot verschillende honderden meters ver. Het grootste gevaar bij explosies in stedelijk gebied  komt echter van rondvliegend glas, zo zei hij, en bij een dergelijke explosie kunnen er ruiten stuk springen tot meer dan een kilometer ver, met alle risico's op zware verwondigen van dien. 

Een deel van de ravage na de ontploffing van 2.300 ton ammoniumnitraat in de haven van Texas City in 1947.
Public domain

Honderd keer krachtiger dan de 'Moeder van alle bommen'

De kracht van de explosie is zo'n 100 keer groter dan de explosieve energie van de zwaarste niet-nucleaire bom uit het Amerikaanse arsenaal. Dat is de GBU-43/B Massive Ordinance Air Blast, die de bijnaam kreeg 'Moeder van alle bommen' en een explosieve energie heeft van zo'n 11 ton TNT. 

Het wapen werd voor het eerst ingezet tegen IS in Afghanistan in 2017.

De ontploffing zou ook zowat een tiende van de explosieve energie gehad hebben van de atoombom op Hiroshima, die naar schatting een kracht had van 15 kiloton (15.000) ton TNT. 

Daarmee zou de ontploffing in Beiroet ook krachtiger geweest zijn dan een ontploffing van de kleinste tactische nucleaire wapens, maar verder gaat die vergelijking niet op, zei expert nucleaire wapens Hans Kristensen van de Federation of American Scientists. 

Bij de ontploffing van een kernbom zou de schokgolf veel sneller gaan, omdat de energie bij een nucleaire kettingreactie veel sneller vrijkomt dan bij een chemische ontploffing, zo zei hij aan Business Insider. 

Daarnaast zou een nucleaire ontploffing ook veel erger geweest zijn omdat die straling veroorzaakt, zowel bij de ontploffing zelf als later door de fallout, en veel meer hitte produceert.  

Beeld van een drone van de ravage in de haven van Beiroet na de ontploffing.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hier beelden van de verwoestende explosie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen