Porseleinkunstenaar Piet Stockmans uit Genk viert 80e verjaardag met nieuw werk in tentoonstelling

Piet Stockmans viert zijn 80e verjaardag met een nieuwe tentoonstelling in het voormalige metaalmagazijn op de C-mine site in Genk. De expositie is geen overzicht van zijn werk, maar stelt nieuwe porseleinen creaties in blauw-wit tentoon. “Voor Piet Stockmans steek je geen stokje, zelfs het coronavirus niet”, steekt de energieke kunstenaar van wal.

“Liefhebbers die denken alles van mijn hand al gezien te hebben, hebben het mis”, benadrukt de porseleinkunstenaar die wereldwijde bekendheid geniet. “Alles wat je te zien krijgt, is vrij nieuw werk, een goede weergave van mezelf. Ik noem dit de essentie.” Omdat hij 80 kaarsjes uitblaast, liet Stockmans ook een uitzonderlijk boek maken, gedrukt op 300 exemplaren.

Massa's energie

“Frans Claesen, die sinds 1998 ontwerpt voor Studio Pieter Stockmans, zal voortaan de vormgeving overnemen”, vervolgt Stockmans. “Ikzelf blijf natuurlijk volop ontwerpen, ik barst van de ideeën en heb grote plannen, maar ik moet nu eenmaal aan de toekomst denken.”

Wie is Frank Claesen?

Claesen, tevens de schoonzoon van Stockmans, noemt zichzelf de ‘souschef van Piet’. “Het is een droom om als ontwerper met Piet te mogen samenwerken. Hij geeft mij veel positieve feedback, maar er is ook sprake van een heuse kruisbestuiving. We zien dingen van elkaar die we beiden kunnen gebruiken."

"Ik werkte het afgelopen jaar aan 6 nieuwe ontwerpen, waarbij ik een typisch Piet Stockmans-element omzette naar een porseleinen object. Elk ontwerp heeft een eigen verhaal. Deze tentoonstelling is een voorlopige bekroning, maar zeker geen eindpunt. Piet heeft nog massa’s energie, iets om jaloers op te zijn!”

Meest gelezen