Videospeler inladen...

Hiroshima herdenkt met kleinschalige plechtigheid bombardement met atoombom 75 jaar geleden

Precies 75 jaar geleden werd de Japanse stad Hiroshima door de Amerikaanse luchtmacht gebombardeerd met een atoombom. Naar jaarlijkse gewoonte houdt de getroffen stad een plechtigheid om stil te staan bij dat drama. 

Door de coronacrisis werd de plechtigheid kleinschaliger gehouden. De aanwezige overlevenden van toen bleven op veilige afstand van de rest. In een toespraak pleitte de Japanse premier Shinzo Abe ervoor om alle nucleaire wapens te vernietigen. 

Als het enige land dat ooit onder een kernaanval heeft geleden, is het onze plicht om bij te dragen aan een wereld zonder atoomwapens.

Shinzo Abe
Videospeler inladen...

Het bombardement op Hiroshima op 6 augustus 1945 kostte naar schatting aan 140.000 mensen het leven. Drie dagen later gooide de Amerikaanse luchtmacht ook een kernbom op de stad Nagasaki. Die eiste 70.000 levens. Bekijk hieronder beelden van toen.

Videospeler inladen...

Beluister het interview met japanoloog Luk Van Haute in "De Ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen